Εξελίξεις στην υπόθεση του εμβολίου κατά του κορoνοϊού αναμένονται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με τον καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, Ηλία Μόσιαλο.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η γ’ φάση των δοκιμών του εν λόγω εμβολίου σε ηλικιωμένους και σε παιδιά.

Όπως εξήγησε, το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό κατά 70% με 75%, ποσοστό που θα είναι καλύτερο και από εκείνο της γρίπης.

«Το εμβόλιο δεν περιμένουμε να είναι 100% αποτελεσματικό. Αποτελεσματικό 100% είναι της πολιομυελίτιδας με την αναμνηστική του δόση, είναι 93% με 96% το εμβόλιο της ιλαράς, αυτό (του κορονοϊού) περιμένουμε ότι θα είναι περίπου 70 με 75%. Αλλά αν είναι έτσι, θα είναι πολύ καλύτερο από το εμβόλιο της γρίπης», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το εμβόλιο να καλύπτει εκείνον που το έχει κάνει, προκειμένου να αποφεύγει σοβαρές επιπλοκές της νόσου, αλλά μπορεί να μην περιορίζει τη διασπορά του ιού.

«Δηλαδή μπορεί να έχουμε το εμβόλιο και να προστατευόμαστε εμείς που το έχουμε κάνει, αλλά να συνεχίζουμε να μεταδίδουμε τη νόσο. Να περιμένουμε όμως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ας ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές (οι ανακοινώσεις) για να ξεκινήσει και η παραγωγή του εμβολίου τους επόμενους μήνες» τόνισε.

Πηγή: sofokleousin.gr