Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, δεν είναι αρνητές της πανδημίας ή των εμβολίων και συνεπώς χρειάζεται περισσότερη εξήγηση και ενημέρωση για να πειστούν, εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Ο καθηγητής είπε ότι έχει απαντήσει έως τώρα σε χιλιάδες απορίες και ερωτήσεις πολιτών για την πανδημία. Δέχεται καθημερινά περισσότερα από 500 μηνύματα και παρότι δεν μπορεί να απαντά σε όλα, ανταποκρίνεται σε τουλάχιστον 50 με 100 την ημέρα.

Για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας ανέφερε ότι οφείλεται στο γεγονός πως ένας στους τέσσερις πολίτες είναι ανεμβολίαστος και περίπου μισό εκατομμύριο είναι πολίτες άνω των 60, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 50 και πως ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί στο μισό για να μην επιβεβαιωθούν τα πιο δυσμενή σενάρια σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Μια ακόμη σημαντική προϋπόθεση που έθεσε ο καθηγητής είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός με την τρίτη  δόση του εμβολίου, πάλι κυρίως στις ίδιες ηλικιακές ομάδες.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα lockdown, απάντησε ότι είναι καλύτερο να μη συζητάμε τώρα για τις έσχατες λύσεις και να εξηγήσουμε στους ανεμβολίαστους τα οφέλη του εμβολιασμού για να πειστούν.

Εξήγησε ότι με τα mRNA εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους και πως εάν υπήρχαν, θα είχε γίνει γνωστό από τα διεθνή ΜΜΕ και οι οργανωμένοι αντιεμβολιαστές θα «βομβάρδιζαν» πρωί, μεσημέρι, βράδυ με αυτές τις ειδήσεις. Αντίθετα, πρόσθεσε, καταγράφονται εκατομμύρια νεκροί σε όλο τον κόσμο από τον κορωνοϊό.

Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ανεμβολίαστους πολίτες, λέγοντας ότι είτε θα επιλέξουν το ασφαλές εμβόλιο είτε θα ακολουθήσουν μια επιλογή που μπορεί να τους οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα και ίσως και στον θάνατο.
Δεν θα έχουμε το χάπι πριν το καλοκαίρι

Για το χάπι της Pfizer, που φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 90%, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά αυτή την ώρα δεν αποτελεί απάντηση, γιατί δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι να τελειώσει η χειμερινή περίοδος. Τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας θα φτάσουν περί τις 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα και μερικές χιλιάδες χάπια της Merc, που μειώνουν κατά 50% την πιθανότητα θανάτου.

«Το χάπι της Pfizer, που θα μας έρθει μάλλον σε μεγάλες ποσότητες μετά το καλοκαίρι, θα βοηθήσει πάρα πολύ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Αλλά ας δούμε λίγο τα εμβόλια αυτή τη στιγμή. Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να βρεθείς στη ΜΕΘ ή να νοσήσεις από σοβαρή λοίμωξη, όχι κατά 50% όπως είναι το χάπι της Merc αλλά κατά 96%-97%. Και όπως σας είπα, δεν έχουν αναφερθεί πλέον παρενέργειες όπως αρχικά είχαν αναφερθεί για δύο άλλους τύπους εμβολίων, που δεν τους χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: sofokleousin.gr