Διέψευσε τελικά ο οίκος Moody’s τις προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κι ακολουθώντας τα βήματα της Standard & Poor’s δεν εξέδωσε έκθεση για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Παρασκευής, κλείνοντας άδοξα τον κύκλο των reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021..

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, δίνοντας στη χώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), καθώς οι S&P, Fitch και DBRS βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Θετική εκτίμηση για το δημόσιο χρέος

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος μόλις προχθές σε ανάλυσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος στη χώρα μας θα καταγράψει το 2022 τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών – μελών, καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 4%.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι την επόμενη χρονιά το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 4,3%, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 10,1 μονάδες  στο 191%. Θα συνεχίσει πάντως να είναι το υψηλότερο- με διαφορά- στη ζώνη του ευρώ, ακολουθούμενο από το ιταλικό (149%) και το πορτογαλικό (122%).

Οι μέχρι τώρα βαθμολογίες των οίκων

Η εικόνα των αξιολογήσεων μέχρι τώρα έχει ως εξής:

  • Ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει την χώρα  στο BB.
  • Στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch.
  • Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές.
  • Ο οίκος DBRS Morningstar προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ (Low), με θετικές προοπτικές.
  • Αναβάθμιση υπήρξε και από τη «Scope Ratings» ( ΒΒ+ από ΒΒ).

Πηγή: sofokleousin.gr