“Αυτό που έμαθα και το οποίο είναι ξεκάθαρο για εμένα είναι ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες. Αυτό κάναμε από την αρχή. Αυτοί μίλησαν. Λάβαμε εγκαίρως τις αποφάσεις”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum του Νταβός με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολούθησε η Ελλάδα από το πρώτο στάδιο της υγειονομικής κρίσης ενώ ο συντονιστής και αρχισυντάκτης του Bloomberg News Jogn Micklethwait ξεκινώντας τη συζήτηση εξήρε τις καλές επιδόσεις της Ελλάδας,

“Αξίζει να υπενθυμίσουμε πόσο καλή είναι η επίδοση της Ελλάδας. Εάν η Δύση έχει υπάρξει γενικά κακή στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει χάσει -δυστυχώς- 5.600 ανθρώπους, όμως σε πληθυσμό 10,4 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων μόλις που υπερβαίνει τους 500”, σημείωσε ο κ. Micklethwait.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία καταγράφει 651 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, οι ΗΠΑ 1300 και το Ηνωμένο Βασίλειο 1500. “‘Αρα ο πρωθυπουργός τα έχει πάει καλά”, πρόσθεσε.

“Αναγνωρίζουμε πως δεν υφίσταται το τέλειο σύνολο δεδομένων, πάντα υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας όταν είμαστε αντιμέτωποι με μια επιδημία. Αυτός είναι ο λόγος που καταφέραμε να χειριστούμε αποτελεσματικά αυτή την κρίση. Υπήρξε ένα δεύτερο κύμα το οποίο μας έπληξε ισχυρά τον Νοέμβριο και προχωρήσαμε σε ένα αυστηρό lockdown, υποστήκαμε την οικονομική ζημία αλλά αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι δεν μπορεί κανείς να επιστρέψει σε κάποιου είδους οικονομική κανονικότητα αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία”, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε τη σημασία που έχει η σαφήνεια στην επικοινωνία με τους πολίτες. “Αν επικοινωνήσεις με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμά σου στους πολίτες, οι Έλληνες έχουν ίσως τη φήμη ότι δεν είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένοι, ωστόσο αμέσως μόλις εξηγήσαμε στους πολίτες ακριβώς ποια ήταν η κατάσταση και ζητήσαμε τη στήριξή τους οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, πειθάρχησαν”, ανέφερε.

Συμπλήρωσε δε ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των πολιτών που εναντιώνονται στις μάσκες και στα εμβόλια είναι μικρός και είπε ότι αντιλαμβανόμαστε πως αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κανονικότητας πριν εμβολιαστεί πάνω το 50% του πληθυσμού θα πρέπει να τηρήσουμε τα βασικά μέτρα.

“Επομένως δεν χρειάζονται γνώσεις πυρηνικής φυσικής, χρειάζεται απλά η συμμόρφωση με αυτά που μας λένε οι ειδικοί αλλά και να βεβαιωνόμαστε ότι αν χρειάζεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις -κυρίως επίπονες αποφάσεις από οικονομικής άποψης- να φροντίζουμε να τις λαμβάνουμε εγκαίρως και να αξιοποιούμε τον χρόνο που κερδίζουμε για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Κληρονομήσαμε ένα σύστημα υγείας που ήταν ιδιαίτερα προβληματικό, διπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ. Αλλά ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό αν δεν γίνει προληπτική και δυναμική διαχείριση της πανδημίας”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας εμβολίων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι “θα πιέσουμε τις εταιρείες ώστε να τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων και να παραδώσουν εμβόλια ταχύτερα”.

Διευκρίνισε επίσης πως η Ελλάδα έχει επιλέξει συνειδητά να διαθέτει πάντοτε απόθεμα για τη χορήγηση δεύτερης δόσης και δήλωσε πως αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις καθημερινές μετρήσεις πόσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

“Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια έχουν εγκριθεί με βάση πολύ συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές. Δεν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο να μην έχουμε δόσεις και να μην χορηγήσουμε εγκαίρως τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων έχουν εγκριθεί αυτά τα εμβόλια”, είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επ’αυτού πως αν υποθέσουμε ότι το β’ τρίμηνο του έτους θα έχουμε μεγάλη πρόοδο στον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων, “αναμένω ότι ο πραγματικά μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει σε κάποιο σημείο από τον Μάρτιο και θα συνεχιστεί τον Απρίλιο και τον Μάιο”.

Τόνισε επιπρόσθετα πως “αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας βαθμός εποχικότητας, όπως παρατηρήσαμε πέρυσι, μπορεί κανείς να προβλέψει επιστροφή στην κανονικότητα έως τα τέλη της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού”.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως θέλουμε οι άνθρωποι να ταξιδέψουν και να έρθουν στην Ελλάδα αλλά θέλουμε να έρθουν με ασφάλεια και πως γι’αυτό το λόγο αναλάβαμε την πρωτοβουλία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με κάποιας μορφής πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή που έχουμε εμβολιάσει κοντά στο 2% του πληθυσμού μας, η συζήτηση αυτή δεν αφορά το σήμερα αλλά θα χρειαστεί να γίνει συντομότερα παρά αργότερα.

“Επομένως, οι προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν, εφόσον έχουν εμβολιαστεί, θα είναι ένα σημαντικό θέμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Έως τότε θα βλέπουμε ένα σταμάτα-ξεκίνα”, συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα πριν λίγες ημέρες ανοίξαμε το λιανεμπόριο και παρακολουθούμε τα κρούσματα με μεγάλη προσοχή. “Αλλά όλο αυτό προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Έχουμε υποστηρίξει την αγορά εργασίας μέσω ενεργών λύσεων αναστολής εργασίας, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε για πάντα. Συνεπώς, πολλά πραγματικά εξαρτώνται αφενός από τη διαθεσιμότητα εμβολίων και αφετέρου από τη συμμόρφωση των πολιτών με βασικούς κανόνες που γνωρίζουμε ότι αποφέρουν αποτελέσματα. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και στα δύο μέτωπα”, ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το γεγονός πως η ΕΕ αποφάσισε να αγοράσει εμβόλιο κεντρικά και να τα διαθέσει ανάλογα με τον πληθυσμό χωρίς να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες μέσα στην ΕΕ ήταν μια στιγμή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

“Εγώ από την πλευρά μου θεώρησα σωστό το γεγονός ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν εξ ονόματος της χώρας μας, αντί να χρειαστεί να διαπραγματευτούμε εμείς ως μια χώρα μεσαίου μεγέθους με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα (ως ΕΕ) και με πιο γρήγορους ρυθμούς; Ασφαλώς, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε πρόσβαση στα εμβόλια και καλώς εχόντων των πραγμάτων και οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν καθώς καταφέραμε να αγοράσουμε τα εμβόλια σε κεντρικό, ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και επίσης χρειαζόμαστε εγκρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξέρετε ότι έχουν εγκριθεί δύο εμβόλια και εκκρεμεί η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Αν δοθεί έγκριση από την ΕΕ καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε πρόσβαση και σε αυτό το τρίτο εμβόλιο. Πάντως νομίζω πως η κρίση μας δίδαξε πολλά για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, τόνισε.

Με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τη σημασία της εμπιστοσύνης στους επιστήμονες, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων Δρ. Αντονι Φάουτσι αντιπαρέβαλε αυτό το μήνυμα με την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Είχαμε το αντίθετο, μία κατάσταση όπου αντί να εστιάζουμε -από τα κορυφαία κλιμάκια- στην επιστήμη και να αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα και τα στοιχεία, εκπέμπονταν αντιφατικά μηνύματα», δήλωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επιπλέον ότι ο ΠΟΥ έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε ένας υπερεθνικός οργανισμός που επιδιώκει την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών και θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να συντονίσουμε τις πολιτικές μας. “Είναι σε εξέλιξη και μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την εξάρτησή μας από την αλυσίδα προμηθειών…”, συμπλήρωσε.

Εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού και του Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, στη σύνοδο συμμετείχαν η διευθύνουσα Σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Nancy Brown και ο διευθύνων Σύμβουλος της Philips Frans Van Houten.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr