Σκληρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά του κ. Tσίπρα έκανε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην πρώτη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είπε ότι στα πρώτα δυο λεπτά «είχα την εντύπωση ότι θα ξεφεύγατε από το συνηθισμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης για να γίνει τεκμηριωμένη συζήτηση. Μετά επιστρέψατε στον γνωστό σας εαυτό, οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας. Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελή έλλειψη δημιουργικής πρότασης πέραν αυτονόητων γενικολογιών που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου αλλά δεν ταιριάζουν σε έναν τέως πρωθυπουργό».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα «εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ και περισσότερα τεστ» ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απομόνωσε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη «λέγοντας ανακρίβειες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν μίλησε στη Βουλή ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν και έκανε τότε την αυτοκριτική του, σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων.

“Εγώ είπα ότι δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά τα μέτρα. Είπατε ποτέ κ. Τσιπρα τότε, να κλείσει η Θεσσαλονίκη; Θέλετε όμως να είστε αρεστός στους μαγαζάτορες και να ασκείτε κριτική εκ των υστέρων. Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες που ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή. Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα. Κι όταν ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική επάνω στους νεκρούς, κάνετε ακριβώς το ανάποδο με χυδαίο τρόπο”, είπε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επικαλείται ένα χρονικό σημείο από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου “που η χώρα ήταν όντως πάνω από το μέσο όρο σε θανάτους στην ΕΕ. Σε όλο το υπόλοιπο διάστημα όμως ήμασταν καλύτερα από την ΕΕ. Απομονώνετε μια εβδομάδα που πήγαν χειρότερα τα πράγματα, και αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και παντελώς αναξιοπρεπές” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρώτος εγώ σε κάθε δημόσια τοποθέτηση έλεγα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις, με μία πανδημία η οποία εξακολουθεί και μας αιφνιδιάζει όλους μας. Τόσο εμποτισμένος είστε από την ανάγκη να ασκείτε συνέχεια κριτική; Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι: Αυτή δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη, είναι πανδημία covid, είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την περιπέτεια. Αυτή η ιστορία γύρω από το ΕΣΥ, σας έχει γίνει μία ψύχωση. Αλλά αυτή η κυβέρνηση διπλασίασε τις μονάδες ΜΕΘ. Αναγνωρίστε την πραγματικότητα και δεχθείτε τα δεδομένα, έτσι όπως αποτυπώνονται. Για τα τεστ, δεν κατάλαβα την τοποθέτησή σας. Θεωρείτε τα rapid test αναξιόπιστα; Δεν είναι χρήσιμα για να παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας; Γιατί υπονομεύετε μία συλλογική προσπάθεια; Η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της Ε.Ε.

Για τους εμβολιασμούς

Η κριτική που ασκείτε είναι γιατί δεν πάμε πιο γρήγορα. Πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε, γιατί τα εμβόλια είναι δυδοσικά. Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε, γιατί δεν γνωρίζουμε αν οι προμήθειες θα συνεχιστούν κανονικά. Δυστυχώς, σήμερα η Pfizer ενημέρωσε όλα τα κράτη μέλη, ότι θα λάβουμε λιγότερα από ό,τι προγραμματίσαμε.  Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης. Δεν μπορώ να είναι σίγουρος με την ανασφάλεια που υπάρχει στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Για τη στάση της Γερμανίας

Σε αυτό το πλαίσιο και απαντώντας στον κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «όντως η ΕΕ καθυστέρησε στην αδειοδότηση των εμβολίων που έχουν εγκριθεί» και αναφέρθηκε στα περί διαπλοκής λέγοντας ότι «αν υπάρχουν χώρες που έχουν παραβιάσει την απόφαση της ΕΕ, είναι απολύτως κατακριτέο και θα καταδικαστεί. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η φημολογία για τη Γερμανία. Το ερευνάει η Κομισιόν. Αν επιβεβαιωθεί θα είναι χτύπημα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πυροτέχνημα την πρόταση Τσίπρα λέγοντας ότι «η παραγωγή στην Ελλάδα είναι μια πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη. Το εξήγησε η ίδια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Να είστε πιο προσεκτικός όταν πετάτε τέτοια πυροτεχνήματα» ενώ για τα περί ευρωπαϊκής πατέντας σημείωσε ότι είναι «είδηση περσινή».

Για εμβολιαστικά κέντρα

Προφανώς δεν έχουμε ανοίξει ακόμα όλα τα κέντρα εμβολιασμού, γιατί ακόμα δεν έχουμε περισσότερα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση θα δεχτώ ότι αντικείμενο μελλοντικής κριτικής θα είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού. Υπάρχει όμως μία πραγματικότητα που έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Η πρότασή σας να παράγονται τα εμβόλια στην Ελλάδα μετά από κατοχύρωση της πατέντας, είναι μία πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη, εξάλλου η ίδια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σας εξήγησε γιατί δεν μπορεί να γίνει.

Τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο

Το να επανερχόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, τον Νοέμβριο, αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε όλοι. Αποτελεί ανάσα ότι μπορούμε να επανέλθουμε ένα πλαίσιο οικονομικής κανονικότητας. Κάθε άνοιγμα, είτε σχολείων, είτε λιανεμπορίου εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι το λιανεμπόριο λειτουργεί αρνητικά στη διασπορά του κορονοϊού.

Η καλύτερη ένδειξη είναι τα σούπερ μάρκετ. Για τα ΜΜΜ έχουμε δώσει πολλές φορές στη δημοσιότητα τα μέσα που έχουν προστεθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν έχει υπάρξει όμως καμία επιστημονική έρευνα που να συνδέει τη διασπορά του ιού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή: sofokleousin.gr