Μεταχειρισμένα θα είναι τα περισσότερα Rafale, με διαγωνισμό θα αποκτηθούν φρεγάτες με ορίζοντα 10ετίας, ενώ εξετάζεται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, όπως και η υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα μας θα αγοράσει 6 καινούρια μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία.

Τα νέα μαχητικά εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000 (της 332Μ της 114ΠΜ, που δεν έχουν αναβαθμιστεί) που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία ενώ η παράδοση των Rafale αναμένεται να αρχίσει εντός του 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2022.

Ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στο κόστος της αγοράς των μαχητικών ή στο ύψος του συνολικό οικονομικό ύψος του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο  και οριστικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.  

Νέες φρεγάτες με ορίζοντα 10ετίας

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το ποιες φρεγάτες θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως είπε η τελική επιλογή των φρεγατών αλλά και το συνολικό κόστος της προμήθειας τους θα καθοριστεί από τις προσφορές των εταιριών.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα εισηγηθεί τα κριτήρια για την τελική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης έχουν γίνει οι απαραίτητες  συζητήσεις για την εγγραφή των απαραίτητων πιστώσεων για την υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης των νέων φρεγατών σε ορίζοντα 10ετίας.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο βασικές προτάσεις, η γαλλική με Belharra και δύο FREMM ASW μέχρι να ναυπηγηθούν τα νέα πλοία και η αμερικανική με τις MMSC προσωρινή τις LCS ή η παλαιότερη πρoσωρινή με αντιτορπιλικό Arleigh Burke.

Ωστόσο μέχρι να γίνουν οι σχετικές διαρροές ή ανακοινώσεις “υποψήφιοι” είναι όσες δυτικές χώρες ναυπηγούν φρεγάτες.

Αύξηση θητείας

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.

Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: sofokleousin.gr