Τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διοργάνωση μιας μεγάλης εκστρατείας επικοινωνίας για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να ενημερώσει σχετικά όλα τα κόμματα. «Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα κόμματα θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και δεν θ’ ακούσουμε ότι η επικοινωνία είναι χρυσόσκονη για μια προσπάθεια εξαγοράς των ΜΜΕ και της στήριξής τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ξεκινώντας την παρέμβασή του και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «μόνο ως πυροτέχνημα μπορώ να εκλάβω τη μόνιμη τακτική της πλειοδοσίας» και είπε πως η γραμμή υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών (15900) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011 και όχι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενο να έρχεστε στο βήμα τόσο ανενημέρωτος. Γιατί προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε ζήτημα στο οποίο υπάρχει απόλυτη διακομματική συναίνεση;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος δε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έχει δυσκολία ν’ αναγνωρίσει κάποια θετικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η υλοποίηση του μέτρου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θεσπίστηκε επί ΝΔ και από τη σημερινή κυβέρνηση κατοχυρώθηκε συνταγματικά. «Τα δισεκατομμύρια που έχουμε δώσει για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία τι είναι; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι το ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση αυτού που το λαμβάνει. Στα επιδόματα δεν είχαμε εικόνα αν έπρεπε να τα λαμβάνουν. Έρχεστε και λέτε για φιλοδώρημα και ψίχουλα. Μιλήστε στους συμπολίτες μας που το μικρό ποσό που λαμβάνουν θα το δουν διπλό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Χρησιμοποιώντας παράλληλα προσωπικό τόνο, απευθυνόμενος και πάλι προς τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είμαστε πολύ θλιμμένοι, στεναχωρημένοι που συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους. Αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με σεμνότητα, ταπεινότητα, εγκράτεια, χωρίς ακρότητες, με αυτοκριτική όποτε είναι επιβεβλημένη και διαρκή επιθυμία να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι». Διερωτήθηκε δε για ποια επικοινωνία μιλάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη στιγμή που ο ίδιος αφιερώνει το μισό του χρόνο – όπως είπε ο πρωθυπουργός – σε συσκέψεις και δουλειά για την πραγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Και συνέστησε στον κ. Τσίπρα να μην τη συγκρίνει με την οικονομία κρίση του 2015, «η οποία ήταν δικό σας δημιούργημα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, επίσης, ότι η υγειονομική κρίση είναι εκτός ελέγχου, τονίζοντας πως «σήμερα, αν κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται περίθαλψη για Covid, θα την έχει, γιατί αυξήσαμε και τα κρεβάτια Covid και τις κλίνες ΜΕΘ». Κάλεσε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει μακάβριες συγκρίσεις και του επισήμανε πως «έχετε μεγάλη ικανότητα να διαστρέφετε πράγματα», αναφερόμενος στη δήλωση Γεραπετρίτη. «Είναι ανέντιμο και άδικο αυτό που κάνετε. Σταματήστε να διαστρεβλώνετε με τόσο κυνικό τρόπο. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε κάτι που έχω πει και εγώ», υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας την προηγούμενη ομιλία του στη Βουλή (12/11) και καταθέτοντας το σχετικό κείμενο στα πρακτικά.

Απευθυνόμενος και πάλι ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε τα εξής: «Έχετε πει μία κουβέντα για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων; Έχετε ενθαρρύνει τους πολίτες να κυκλοφορούν λιγότερο, να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν συναθροίσεις; Όχι! Δεν τα έχω ακούσει από εσάς αυτά, δεν έχετε κάνει κάποια καμπάνια ως κόμμα. Μιλάτε για συναισθήματα: εγώ είμαι θλιμμένος, αλλά η χαιρεκακία στελεχών σας δεν κρύβεται. Μην μου κάνετε μαθήματα συμπεριφοράς όταν ανέχεστε το φαινόμενο Πολάκη στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα. Έχουν ακουστεί απίθανα πράγματα από στελέχη σας κι έχετε μία ευκαιρία σήμερα να πάρετε αποστάσεις από αυτά τα φαινόμενα», κατέληξε.

Συνοψίζοντας το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα αποτελέσματα και τα στοιχεία που αφορούν τις ΜΕΘ δεν αμφισβητούνται και επικαλέστηκε παλαιότερες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ που ανέφεραν πως οι ΜΕΘ δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού το 2017 και το 2018 και οι ασθενείς περίμεναν να βρουν κρεβάτι στις ΜΕΘ. «Έχετε εμμονή να ισχυρίζεστε ότι έχουμε κάποιο ιδεολογικό πρόβλημα με το ΕΣΥ», είπε και πάλι απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Ενοχλείστε που η κυβέρνηση έμπρακτα στήριξε το ΕΣΥ, που είναι ο πυλώνας της καθολικής δημόσιας πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως εισοδήματος, σε ποιοτική υγεία. Πιστεύω ότι η συζήτηση για το νέο ΕΣΥ πρέπει να ξεκινήσει συστηματικά και οργανωμένα με το που θα περάσει η θύελλα της πανδημίας. Θα το στηρίξουμε και θα το κάνουμε πράξη».

Και πρόσθεσε: «Η αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν λύνεται μόνο με τις προσλήψεις. Π.χ. ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η ψηφιακή υγεία και άλλα εμβληματικά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης ή ένα νέο πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τεχνολογικές υποδομές για εξ αποστάσεως υπηρεσίες και μια νέα πολιτική δημόσιας υγείας με καλούς δείκτες πριν οι συμπολίτες μας αναγκαστούν να αναζητήσουν τις υπηρεσίες υγείας. Όλα αυτά δεν είναι πρωτοβουλίες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία; Όταν απαγορεύσαμε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, δεν ήταν πολιτική υγείας;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε πως δεν υπάρχει κάποιο δημόσιο σύστημα υγείας που να μη συνεργάζεται με κάποιο τρόπο με τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ζήτησε και τώρα τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα και αυτός ανταποκρίθηκε, ενώ, όπου δεν το έκανε, το κράτος απέδειξε πως έχει και άλλα εργαλεία για να τον συμμορφώσει και να προσφέρει εγκαταστάσεις και προσωπικό.

«Ενοχλείστε κάθε φορά που ο δράκος της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που έχετε φιλοτεχνήσει, τελικά δεν υπάρχει!», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ξανά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Δεν φανταστήκατε ποτέ ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα στους αδύναμους. Η ΝΔ είναι μια παράταξη που έχει εγγεγραμμένη την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης στην ιστορία και τα πεπραγμένα της».

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέσα σε μία εβδομάδα δόθηκαν 1,1 δις ευρώ σε 225.000 επιχειρήσεις. «Μπορεί να συνομιλείτε με επιχειρήσεις που εκφράζουν παράπονα. Όμως, ουδέποτε στην ιστορία της Μεταπολίτευσης υπήρξε κυβέρνηση που να κινήθηκε με τόσο μεγάλη ταχύτητα για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Εσείς ξετινάξατε και διαλύσατε τη μεσαία τάξη, η οποία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την παράταξή σας!», είπε προς τον κ. Τσίπρα, καλώντας το λαό να κρίνει «ποιος κινείται στον κόσμο της επικοινωνίας και των δήθεν πληρωμένων αναρτήσεων στα ΜΜΕ». Επίσης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μείωση της φορολογίας και του μη μισθολογικού κόστους με όφελος και για τον εργοδότη και για τον εργαζόμενο, για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά την πανδημία με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. «Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία και επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές νεοπροσληφθέντων, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως μετά την απάντηση του κ. Τσίπρα και την αναφορά του στο ανέκδοτο με τις τρεις επιστολές που αφήνει ο ένας πρωθυπουργός στον επόμενο, ο κ. Μητσοτάκης είπε σκωπτικά: «Εγώ δεν βρήκα τρεις επιστολές, κ. Τσίπρα. Ούτε ρούτερ βρήκα στο γραφείο μου…».

Πηγή: sofokleousin.gr