Η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτόρια Νούλαντ.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter κατά τη συνάντηση υπήρξε ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων και επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικος Παναγιωτόπουλος, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού  Κωνσταντίνου Φλώρου και του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι η ανανεωμένη, με την προσθήκη νέων τοποθεσιών, Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Μ DCA ) Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλει στην επέκταση και την εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών. 

Υπογραμμίστηκε επίσης η ευρεία συνεργασία των δύο χωρών στον εξοπλισμό εξοπλισμού και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της με, αμοιβαία επωφελή, εξοπλιστικά προγράμματα.

Συζητήθηκαν  επίσης οι δύο στην Ουκρανία, η σημασία παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης προς τη χώρα, και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της.

Όσον αφορά την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα προωθεί, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, διμερείς και τριμερείς συνεργασίες, με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, καταδικάζει τον αναθεωρητισμό, τις παραβατικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές και υποστηρίζει την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.

Πηγή: sofokleousin.gr