Για την πρόοδο της υλοποίησης του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας στη μετά τον λιγνίτη εποχή ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των τοπικών βουλευτών των επηρεαζόμενων περιοχών.

Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα άμεσα επόμενα βήματα, με έμφαση στην εξειδίκευση των εμβληματικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ανά πυλώνα ανάπτυξης για κάθε περιοχή, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που θα έχει το master plan που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο και ιδίως η ευέλικτη και ενιαία δομή αποτελεσματικής διαχείρισης και εφαρμογής του. Τονίστηκε δε ότι το ενιαίο και ολοκληρωμένο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εκπονείται έχει στόχο τον «ολικό αναπτυξιακό μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, μέσα από τη δημιουργία στρατηγικών δυνατοτήτων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού τους ιστού».

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως αποτελεί απόφαση δική του και της κυβέρνησης να προχωρήσουν αμέσως θεσμικά μέτρα και υποδομές για τη βέλτιστη πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικό-οικονομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη διαδικασία της μετάβασης στις περιοχές αυτές. Για τον λόγο αυτόν θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς εντάσεως εργασίας για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ. Το αναπτυξιακό σχέδιο προβλέπει επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της γεωργίας, του βιώσιμου τουρισμού, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και της ψηφιακής οικονομίας και εκπαίδευσης.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ανέλυσε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ήδη προχωρούν στο πλαίσιο της μετάβασης, όπως ενδεικτικά:

– Τα σχέδια της ΔΕΗ για ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη (συνολικής ισχύος 2 GW και 1GW αντίστοιχα) και τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη Juwi για την ανάπτυξη στην περιοχή της Κοζάνης ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη.

– Την προκήρυξη προγραμμάτων για έργα πράσινης ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές από το Πράσινο Ταμείο, συνολικού ύψους 31,7 εκατ. ευρώ (οι πρώτες δύο προσκλήσεις δημοσιεύτηκαν στις 8 Ιουλίου).

– Το «ξεκλείδωμα» 136 εκατ. ευρώ από τον λιγνιτικό πόρο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές.

– Τη δρομολόγηση βιώσιμων και συμφερουσών λύσεων για τη θέρμανση των περιοχών.

– Τα ειδικά αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο της ηλεκτροκίνησης για την εγκατάσταση στις λιγνιτικές περιοχές εταιρειών που κατασκευάζουν φορτιστές και μπαταρίες. Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα της «ρήτρας δίκαιης μετάβασης» που το υπουργείο έχει υιοθετήσει στον εν γένει σχεδιασμό και νομοθετικό του έργο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές και για την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Κώστας Βλάσσης, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, οι βουλευτές Κοζάνης της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αμανατίδης, η γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου κι ο συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Κωστής Μουσουρούλης.

Πηγή: sofokleousin.gr