Το τελευταίο τρίμηνο οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί πάνω από 90%, καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί αυτή την περίοδο τη βασική πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση της Frontex, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση.

Για το θέμα της εξόδου από τις δομές, όσων έχουν πάρει άσυλο, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Όσοι έχουν πάρει άσυλο πρέπει πλέον να τους βοηθήσουμε να εκδώσουν τα έγγραφα που απαιτούνται και να έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια δουλειά και να συντηρηθούν. Εφαρμόζουμε μια πολιτική μη διάκρισης. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι έχουν προσφυγικό προφίλ, πέρα της αρχικής στήριξης που είναι απαραίτητη, από εκεί και πέρα έχουν τα ίσα προνόμια του κοινωνικού κράτους που έχουν οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας, ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω».

Μιλώντας λίγο αργότερα στην τηλεόραση του MEGA, ο κ. Μηταράκης τόνισε, ότι στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός επιβάλλει ελάχιστες νέες δομές φιλοξενίας. “Θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, χωρίς να συμφορήσουμε όλη τη χώρα. Πώς;  Διαχωρίζοντας ταχύτερα τους πρόσφυγες από τους παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες, απελαύνοντας τη δεύτερη ομάδα και βοηθώντας αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας μέσω του Προγράμματος Ήλιος να ενσωματωθούν, να βρουν δουλειά, να πατήσουν στα πόδια τους».

Πηγή: sofokleousin.gr