Κατηγορίες κατά των Ευρωομάδων όπου ανήκουν το ΠΑΣΟΚ (Σοσιαλιστές) και ο ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) διατύπωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, υποστηρίζοντας ότι ετοιμάζουν “επίθεση” κατά της Ελλάδας για τα μέτρα που λαμβάνει στον Εβρο, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός είπε ότι “είναι εθνική γραμμή η προστασία των συνόρων μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτό που λέει η Τουρκία στα ευρωπαϊκά φόρα εις βάρος της πατρίδας τους”.

Ο κ. Μηταράκης στάθηκε στη νέα πρακτική της Τουρκίας, λέγοντας ότι “υπάρχει αυξημένη ένταση στον Έβρο. Τις τελευταίες εβδομάδες  οι Τούρκοι προσπαθούν να εγκαταστήσουν μετανάστες σε κάποιες νησίδες που έχουν δημιουργηθεί πάνω στη συνοριογραμμή. Μετά θα ζητήσουν από την Ελλάδα να ψάξει να τους βρει. Θυμίζω ότι ο Έβρος είναι μια στρατιωτικοποιημένη περιοχή. Για να περάσεις, αυτό γίνεται με την πλήρη ανοχή των τουρκικών αρχών”. Επίσης συμπλήρωσε πως “η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτική αποτροπής παράνομων εισόδων, μια πολιτική που και το Διεθνές Δίκαιο και οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών Δικαστηρίων έχουν επιβεβαιώσει”.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι “διεξάγεται έντονη τουρκική προπαγάνδα και πολλά δημοσιεύματα που βλέπουμε στον ξένο τύπο στηρίζονται κατά κανόνα σε πηγές της τουρκικής ακτοφυλακής. Η Τουρκία πολιτικά έχει πιεστεί από αυτό το θέμα. Αντιθέτως με αυτά που λέγονται, η πολιτική της χώρας μας προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές”.

Πηγή: sofokleousin.gr