Στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών θα συζητηθούν οι σχέσεις της ΕΕ και Τουρκίας όπως ξεκαθάρισε ο Σαρλ Μισέλ σημειώνοντας παράλληλα στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ μετά την εκλογή Μπάιντεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση.

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, στην επιστολή δεν γίνεται λόγος για κυρώσεις, ούτε για λήψη μέτρων, ενώ, όπως φαίνεται στην ατζέντα προτεραιότητα μάλλον έχουν άλλα ζητήματα, όπως ο κορωνοϊός και η τρομοκρατία.

Η επιστολή – πρόσκληση

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλά σημαντικά ζητήματα.
Θα ξεκινήσουμε με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο Σάσολι.

Όσον αφορά την πανδημία COVID-19, χαιρετίζουμε τις θετικές εξελίξεις στα εμβόλια.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.Μπορούμε τώρα να εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων.

Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συντονισμό στις δοκιμές και την άρση των περιορισμών, ακόμη και για τα ταξίδια, όταν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για ένα κοινό πακέτο που θα επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή τόσο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου όσο και του ταμείου ανάκαμψης.

Η απογευματινή μας συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην αλλαγή του κλίματος.

Μία συμφωνία για έναν ενισχυμένο στόχο μείωσης εκπομπών τουλάχιστον 55% έως το 2030 βρίσκεται εντός της αρμοδιότητάς μας.

Η δουλειά για τον καλύτερο τρόπο για να φτάσετε σε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και θα στηρίξει τον ισχυρισμό μας ότι διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση.

Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία.Την Παρασκευή το πρωί, θα εστιάσουμε στη Νότια Ευρώπη.

Είναι μια βασική περιοχή για τα στρατηγικά μας συμφέροντα και πρέπει να εξετάσουμε πώς να την αναβιώσουμε και να της προσφέρουμε μια νέα διάσταση.Στη συνέχεια θα στραφούμε στην ασφάλειά μας.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων ενίσχυσαν μόνο την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε ενάντια στην τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό. Θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα σε επιχειρησιακά μέτρα που ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία μας.

Στο τέλος της συνάντησής μας, θα συναντηθούμε με τους Προέδρους της ΕΚΤ και της Ευρωομάδας.

Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για εμάς ώστε να συζητήσουμε την οικονομική κατάσταση και να δώσουμε περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Όσον αφορά τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με βάση την κοινή εντολή μας. Δεν είναι πρόθεση να προγραμματιστεί συζήτηση επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα μας ενημερώσει σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση.Ανυπομονώ να σας δω στις Βρυξέλλες.

Πηγή: sofokleousin.gr