Σε ξεκάθαρη προειδοποίηση με αποδέκτη την Άγκυρα προχώρησε ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που δραστηριοποιείται στα ανατολικά της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε διαμάχη με την τουρκόφιλη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης, υπό τον Φάγεζ αλ Σαράτζ.

Συγκεκριμένα, ο Χάφταρ απείλησε σήμερα να πλήξει τα τουρκικά στρατεύματα, εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει να παρεμβαίνει στην –πληγείσα από τον εμφύλιο πόλεμο– χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Οι δηλώσεις Χάφταρ έρχονται ως απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να παρατείνει για 18 μήνες έναν νόμο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι η τουρκική στρατιωτική βοήθεια προς την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη -συμπεριλαμβανομένων συμβούλων, εξοπλισμού και πληροφοριών- βοήθησε αποφασιστικά στο να σταματήσει η επίθεση του Χάφταρ που προέλαυνε πριν από μερικούς μήνες προς την πρωτεύουσα της χώρας. Επίσης, η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για αποστολή χιλιάδων Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη.

«Δεν θα υπάρξει ασφάλεια ή ειρήνη όσο οι μπότες του τουρκικού στρατού βεβηλώνουν το έδαφός μας», είπε ο ηγέτης του LNA, από το ανατολικό προπύργιό του, τη Βεγγάζη, κατά την 69η επέτειο από την ημέρα της ανεξαρτησίας της Λιβύης. 

Πηγή: sofokleousin.gr