Μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να απέκλεισε την πιθανότητα ορισμού πλαφόν στο επιτόκιο μικροχρηματοδοτήσεων, ωστόσο μιλώντας σήμερα (24/6) στη Βουλή έκανε γνωστό ότι πρόκειται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να προστεθεί πρόβλεψη δυνατότητας του Υπουργού Οικονομικών να ορίζει ο ίδιος ανώτατο όριο επιτοκίου, εφόσον διαπιστώνονται στρεβλώσεις. 

Κατ’ αυτό τον τρόπο ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα επιβολής υψηλών επιτοκίων στα δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, που θα χορηγούνται χωρίς εξασφαλίσεις από ιδρύματα μικροπιστώσεων, το οποίο ανέδειξε το «Σin», επιλέγοντας τη μέση οδό για την αντιμετώπισή του. 

Εξηγώντας την απόφαση του οικονομικού επιτελείου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι με τον εκ των προτέρων ορισμό ανώτατου ορίου ήταν ορατός ο κίνδυνος όλες οι εταιρίες μικροχρηματοδοτήσεων να πηγαίνουν απευθείας σε αυτό το «ταβάνι».

Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση σταθμίζοντας αφενός τις απόψεις φορέων και αντιπολίτευσης, αφετέρου τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας, κατέληξε ότι η καλύτερη λύση είναι η δυνατότητα παρέμβασης του Υπουργού Οικονομικών μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, αφού προκύψουν και τα πρώτα συμπεράσματα για να κρίνει αν είναι αναγκαίο να υπάρξει πλαφόν.

«Ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να το ορίσει ανά πάσα στιγμή. Θα δούμε την εφαρμογή και θα κρίνουμε.  Δεν υπάρχει βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική. Γι’ αυτό επιλέξαμε να ακολουθήσουμε αυτό δρόμο, για να μην πάνε όλες οι εταιρίες στο δυνητικό ανώτατο όριο και να ορίζει ο Υπουργός Οικονομικών κάθε φορά», δήλωσε. 
 

Πηγή: sofokleousin.gr