Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να παραμένουν προσηλωμένοι στο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 900 δισ. δολαρίων, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • παράταση στις πληρωμές ανεργίας έως τις 14 Μαρτίου,
  • πληρωμή επιπλέον 300 δολαρίων την εβδομάδα σε όλους τους ανέργους,
  • αναστολή εξώσεων ενοικιαστών έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021,
  • κονδύλι 25 δισ. δολαρίων σε τραπεζικά δάνεια για την στήριξη των ενοικιαστών,
  • χρηματοδότηση 325 δισ. δολαρίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • διάθεση ποσού 55 δισ. δολαρίων σε τεστ, εμβολιασμούς και έρευνες για τον κορονοϊό

Την ίδια ώρα, μπορεί η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από του Δημοκρατικούς, να ψήφισε να δοθούν απευθείας επιταγές 2.000 δολαρίων αντί 600 δολ. στους Αμερικανούς για στήριξη από τις συνέπειες της πανδημίας, όπως επιθυμούσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Έχουν υποφέρει αρκετά από τον κινεζικό ιό”, ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτηση του στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της όμως η Γερουσία, που ελέγχεται από του Ρεπουμπλικανούς, εμμένει στο μπλόκο για την υλοποίηση της απόφασης, επικρίνοντας τα μέτρα ελάφρυνσης των αμερικανικών νοικοκυριών, διότι αφενός αντιτίθενται στην αύξηση των κρατικών δαπανών κι αφετέρου θεωρούν πως θα υπάρξει αναγκαστικά αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, ανακοίνωσε ότι έχει παρατείνει την ημερομηνία λήξης για το Πρόγραμμα Δανεισμού Main Street κατά οκτώ ημέρες για να διαχειριστεί μια σειρά αιτήσεων που υποβλήθηκαν αφού η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι τερματίζει την πιστωτική διευκόλυνση έκτακτης ανάγκης.

Η παράταση, την οποία η Fed είπε ότι εγκρίθηκε από τον Mnuchin, θα δώσει στην κεντρική τράπεζα τον απαιτούμενο χρόνο για την επεξεργασία και χρηματοδότηση δανείων που υποβλήθηκαν στην πύλη δανειστών στις ή πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.

 Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σημείωσαν τον Οκτώβριο το μεγαλύτερο άλμα σε διάστημα άνω των έξι ετών καθώς το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει τον αριθμό των διαθέσιμων κατοικιών για πώληση σε ιστορικά χαμηλά.

Ειδικότερα, οι τιμές σημείωσαν άλμα 7,9% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller για 20 μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από τον Ιούνιο του 2014.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 68,3 μονάδων (-0,22%), στις 30.335,67 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε μειωμένος κατά 49,2 μονάδες (-0,38%), στις 12.850,22 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 8,32 μονάδων (-0,22%), στις 3.727,04 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+5,4%) και Amgen (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,1%) και Salesforce (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,8% στα 48 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.882 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,93%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,2253 δολ. από 1,2215 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr