Η πολιτική αποτίμηση των πρόσφατων μηνών, κατά τους οποίους «πρωταγωνίστησαν» οι καταστροφικές πυρκαγιές και μεσολάβησε η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, όπως απορρέει από δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, έχει το εξής κεντρικό συμπέρασμα: η κυβέρνηση υπέστη φθορά, κυρίως εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας που επέδειξε στην ανάσχεση των πυρκαγιών, ωστόσο κατάφερε να περιορίσει σχετικώς τις δημοσκοπικές ζημιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, αν και μείωσε ελαφρώς τη διαφορά με τη Ν.Δ, δεν πέτυχε να καταγράψει σημαντικά κέρδη και να δημιουργήσει ισχυρή δυναμική, εκμεταλλευόμενος τις προσωρινές (;) απώλειες της κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών Pulse και MRB συνηγορούν σ’ όλα τα παραπάνω. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να διατηρεί μια διψήφια διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αύξησε τα ποσοστά του, όχι, όμως, στο επίπεδο που θα του επιτρέψουν να φανεί «απειλητικός» για την κυβέρνηση.  Στο γκάλοπ της Pulse και στην Πρόθεση Ψήφου χωρίς αναγωγή, η κυβέρνηση έχει 34,5% από το 36% της προηγούμενης μέτρησης του Ιουλίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει από το 23% στο 24%. 

Από τα αποτελέσματα του γκάλοπ της MRB προκύπτει ότι η ΝΔ υποχωρεί στο 34,3%, έναντι του 36,7%  που κατέγραφε τον περασμένο Ιούνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ανέρχεται στο 24,2%, ενώ τον Ιούνιο το ποσοστό του έφτανε το 23,8%.

Επίσης, στο επίκεντρο των δύο γκάλοπ βρίσκεται και η παρουσία των Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ, που διαμόρφωσε πολιτικό «κλίμα», χωρίς ωστόσο να αλλάζει τα δεδομένα και τις υπάρχουσες ισορροπίες.
Σ’ ό,τι αφορά τα λοιπά κόμματα, στη δημοσκόπηση της Pulse , στη πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, το ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 6,5%, όπως και το ΚΚΕ με 6%, αλλά και η Ελληνική Λύση με 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 από 3,5% πέφτει στο 3%.

Σύμφωνα με την MRB τα κόμματα, με την αναγωγή ψήφων, λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:  ΝΔ 37,9%, ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7,6%, ΚΚΕ 5,3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3%, ΜέΡΑ25 3,9%.

Πηγή: sofokleousin.gr