«Η Σύμπραξη Εκδοτών επισήμανε έγκαιρα ότι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και συζητήθηκε χθες στη Βουλή, απουσιάζει οποιαδήποτε ρύθμιση σχετικά με το βιβλίο και τα πολλαπλά προβλήματα του κλάδου», αναφέρει ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

«Ειδικότερα επισημάναμε ότι το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει ούτε το θέμα του Δημόσιου Δανεισμού και την καταβολή αμοιβής ως αντιστάθμισμα του δανεισμού βιβλίων για τη χρήση τους από τις βιβλιοθήκες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2006/115 και τον Ν. 4481/2017.

Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στην τροπολογία που κατέθεσε η μείζων αντιπολίτευση σχετικά με το θέμα αυτό, μεταθέτοντας όμως την οριστική διευθέτησή του στο μέλλον, αφού πρώτα κατατεθούν από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας οι τελικές προτάσεις, συζητηθούν με το υπουργείο Παιδείας και τεθούν σε διαβούλευση.

Εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε, ο ΟΠΙ έχει ήδη καταθέσει τις τελικές προτάσεις του εδώ και καιρό, και δεν κατανοούμε τους λόγους της καθυστέρησης του υπουργείου με την απόρριψη της τροπολογίας που κατατέθηκε. Εκτός και αν η υπουργός προτίθεται να συζητήσει ξανά με τους συγγραφείς και εκδότες την απαράδεκτη εξαίρεση των σχολικών και ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ως προς το θέμα της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα έντυπα και τα ψηφιακά βιβλία, καθώς και για τα στάδια παραγωγής του βιβλίου –σήμερα βρίσκεται στο 24%– η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ μας βρίσκει επίσης σύμφωνους. Θετικό είναι το γεγονός πως η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι, αν και αναρμόδια, την απασχολεί το θέμα και ότι εξετάζεται σε συνάρτηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνουμε εντούτοις πως τα θέματα του βιβλίου χρειάζονται άμεση επίλυση από την υπουργό και τους επιτελείς της. Η δήλωση προθέσεων και τα ευχολόγια δεν αρκούσαν ποτέ, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, τη δυσκολότερη για το βιβλίο και τους δημιουργούς του».

Πηγή: sofokleousin.gr