Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε σήμερα τον “άμεσο τερματισμό κάθε βίας και την κατάπαυση του πυρός” μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, δήλωση που υποστηρίχτηκε από 26 από τα 27 κράτη μέλη, όχι όμως από την Ουγγαρία.

“Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων και να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα”, δήλωσε ο Μπορέλ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ένα σημείο διέλευσης προς τη Γάζα, που προοριζόταν για μια πρώτη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, άνοιξε για μερικές ώρες σήμερα στο Κερέμ Σαλόμ, αλλά έκλεισε ξανά από το Ισραήλ μετά τις ρίψεις παλαιστινιακών οβίδων. Ωστόσο, ο ΟΗΕ έκρινε αυτό το σημείο διέλευσης “απαραίτητο έπειτα από εννέα ημέρες κρίσης”.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έκρινε “απαράδεκτο” τον “μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών” στη σύγκρουση.

Από την αρχή των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου, 213 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 61 παιδιά και περισσότεροι από 1.440 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με παλαιστινιακό απολογισμό.

Στο Ισραήλ, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί και 294 τραυματίστηκαν μετά τις ρίψεις πυραύλων.

“Καταδικάζουμε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα (…), αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό τρόπο και με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι η ασφάλεια των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών “απαιτεί μια πραγματική πολιτική λύση”. Ακόμα κι αν η προτεραιότητα είναι να ο τερματισμός της βίας, ο Μπορέλ δηλώνει ότι θα χρειαστεί μετά να “αποκατασταθεί ένας πολιτικός ορίζοντας”.

Ο Μπορέλ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απουσία της στήριξης της Ουγγαρίας στην ευρωπαϊκή θέση, η οποία έγινε δεκτή από τα άλλα κράτη μέλη.

“Θα ήθελα όλοι να εκφράσουν τη συμφωνία τους με τη γενική κατεύθυνση της συζήτησης. Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς κάποιος δεν μπορεί να συμφωνεί με αυτό που έχει γραφτεί”, δήλωσε.

Για τη Βουδαπέστη, οι ευρωπαϊκές θέσεις για τη σύγκρουση είναι “μεροληπτικές και μη ισορροπημένες”.

“Υπάρχει ανάγκη η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στους δημοσιογράφους λίγο πριν πάρει τον λόγο ο Μπορέλ. “Η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Η στάση αναμονής δεν είναι επιλογή. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μέσω της συγκλίνουσας πίεσης την παύση των εχθροπραξιών το ταχύτερο δυνατό. Η ΕΕ πρέπει να το πει, πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της”, πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Πηγή: sofokleousin.gr