Την κατάργηση του νομοθετήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), «που τόσο βάναυσα εισήγαγε κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας και η κυρία Κεραμέως», ζητά με ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25.

Η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι η κατάργηση της ΕΒΕ είναι επιβεβλημένη διότι:

1. Θα αποκλείσει από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πάνω από 25.000 υποψήφιους/ες.

2. Θα οδηγήσει όσους/ες δεν εισαχθούν στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα διάφορα κολλέγια, ιδρύματα αμφίβολης ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής ποιότητας, τα οποία έναντι αδρών διδάκτρων ουσιαστικά θα «πωλήσουν» πτυχία στους «εκτός των τειχών» νέους, οι οποίοι μετά θα διεκδικήσουν ισοτιμία επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτά των αποφοίτων των ΑΕΙ, σύμφωνα με το σχετικό νομοθέτημα του ΥΠΑΙΘ.

3. Θα οδηγήσει με βίαιο τρόπο στο κλείσιμο δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, τμημάτων περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία θα μείνουν χωρίς φοιτητές, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τον απαραίτητο εξορθολογισμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά συνιστά την εκ των πραγμάτων βίαιη αλλοίωσή του.

4. Θα αποτρέψει τη συμμετοχή χιλιάδων νέων στις πανελλαδικές εξετάσεις τα επόμενα χρόνια.

Η Πολιτική Γραμματεία επικρίνει επίσης την υπουργό Παιδείας γιατί , όπως επισημαίνει, «αν στους παραπάνω λόγους προστεθεί η επιλογή της Κεραμέως να θεσπίσει το συγκεκριμένο μέτρο εν μέσω της χρονιάς που μας πέρασε αιφνιδιάζοντας τους υποψήφιους και τις υποψήφιες που είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία τους και δοκιμάζονταν από τα πρωτοφανή lockdown, τότε γίνεται απολύτως σαφές ότι το μέτρο θεσπίστηκε ως εκδούλευση στους Κολεγιάρχες αυξάνοντας το πελατολόγιο τους και πλήττοντας καίρια τους μαθητές και τις μαθήτριες των λαϊκών στρωμάτων που αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόρφωση». Η Π. Γ. καλεί τέλος την κυρία Κεραμέως και την κυβέρνηση «έστω και τώρα να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη και να επιτρέψει στους νέους και τις νέες που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις εξετάσεις να κυνηγήσουν το όνειρό τους για καλύτερη ζωή».

Πηγή: sofokleousin.gr