«Πρόκληση» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 «την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκης Α.Ε.”, που αντί να στηρίξει το ΕΣΥ, τους πληττόμενους εργαζόμενους και τις χειμαζόμενες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε και επιλέγει να εργαλειοποιεί την πανδημία για να εξυπηρετήσει τα πιο αντιδραστικά, τα πιο κομπραδόρικα, τα πιο ταξικά συμφέροντα».

Ειδικότερα, το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα οδυνηρές όσον αφορά το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, λόγω της στρεβλής δομής της ελληνικής οικονομίας. Όπως λέει υπάρχει «υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό, ρηχή παραγωγική βάση, περαιτέρω αδυνατισμένη μετά από μια δεκαετία μνημονίων που συνεχίζονται και χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα». Προσθέτει ότι, «νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντική οικονομική αφαίμαξη όλο αυτό το διάστημα, με ολοένα και περισσότερες να αντιμετωπίζουν υπαρκτό κίνδυνο φτωχοποίησης και λουκέτου».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, η κυβέρνηση προχώρησε διαδοχικά:

α) Στη στήριξη της Αegean Airlines με 120 εκατ. ευρώ για τις «ζημίες που υπέστη λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που επιβλήθηκαν από το ελληνικό και άλλα κράτη ως προς τις μετακινήσεις πολιτών»(sic).

β) Στην καταβολή 40,2 εκατ. ευρώ στους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, στους εθνικούς εργολάβους δηλαδή, ως αποζημίωση για τις «ζημιές που υπέστησαν λόγω της μειωμένης κίνησης σαν συνέπεια των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών». Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2020, και αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος αποζημιώσεων για το δεύτερο εξάμηνο 2020 και το πρώτο τετράμηνο 2021.

γ) Στήριξε την Ενεργειακή Βορείου Αιγαίου Α.Ε., με παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, λόγω των «ζημιών που υπέστη εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου που επέφερε η πανδημία» με την συνακόλουθη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την ευθύνη για την διεθνή πτώση των τιμών του πετρελαίου και αποζημιώνει την εξορυκτική εταιρεία να συνεχίσει να καταστρέφει το περιβάλλον.

δ) Στη στήριξη των παραχωρησιούχων των αεροδρομίων της χώρας – Fraport και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, δηλαδή Fraport μαζί με Όμιλο Κοπελούζου, με συνολικά 308 εκατ. ευρώ, λόγω της «μείωσης εσόδων που είχαν από την καθίζηση των αεροπορικών μετακινήσεων λόγω πανδημίας», με το Δημόσιο να αποδέχεται ότι ουσιαστικά φέρει την ευθύνη για την πανδημία, κι άρα υποχρεούται, βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει η εταιρεία με την κυβέρνηση Τσίπρα και ασμένως εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να εγγυηθεί τα κέρδη της. Σημειώνεται ότι και εδώ τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για το 2020, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος γύρος ενισχύσεων που θα αφορά στο τρέχον έτος 2021.

Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι «μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει δωράκια 568 εκατ. ευρώ προς τις συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας μια ιδιότυπη κοινωνικοποίηση των ζημιών τους, στο πλαίσιο του δόγματος «τα κέρδη δικά σου, οι ζημιές στην κοινωνία», αποδεικνύοντας πως για την ολιγαρχία ισχύουν διαφορετικοί κανόνες δικαίου, ισχύει το δίκαιο του ισχυρού».

Πηγή: sofokleousin.gr