Η τροπολογία που κατέθεσε ο κ.Κικίλιας χθες το βράδυ συνιστά εμπαιγμό, καθώς το μόνο που κάνει είναι να αναμασά τα ήδη γνωστά, ήδη θεσμοθετημενά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προβαίνει σε ενίσχυση του ΕΣΥ και στελέχωση των ΜΕΘ, ενώ δεν κάνει απολύτως τίποτα, επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Όπως εξηγεί το άρθρο 2 της τροπολογίας αποτελεί «αναμάσημα» προηγούμενων ΠΝΠ για τον ίδιο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών στην πρώτη φάση της πανδημίας, οι οποίες προφανώς δεν έγιναν. Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 ουσιαστικά η μόνη αλλαγή σε αυτή την τροπολογία του υπουργού Υγείας -σε σχέση με την ΠΝΠ- είναι η δημιουργία θέσεων νοσηλευτών από ΤΕ Φυσικοθεραπείας.

Θεσμοθετούν τα θεσμοθετημένα

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Μιχάλης Κριθαρίδης τονίζει:

«Η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Κικίλιας το βράδυ της Τρίτης συνιστά ξεκάθαρο εμπαιγμό, καθώς το μόνο που κάνει είναι να αναμασά τα ήδη γνωστά, ήδη θεσμοθετημενά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προβαίνει σε ενίσχυση του ΕΣΥ και στελέχωση των ΜΕΘ, ενώ δεν κάνει απολύτως τίποτα!

Διαβάζουμε στο άρθρο 2 της τροπολογίας, που τιτλοφορείται “Στελεχωση ΜΕΘ”, πως θα προσληφθούν 1800 άτομα προσωπικό, 800 γιατροί και 1000 νοσηλευτές. Στην πράξη, το μόνο που γίνεται είναι να αναμασάται σχεδόν verbatim, το άρθρο 54, παρ.1 του ν.4690/2020, δηλαδή από τις ΠΝΠ του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη!

Το άρθρο 54, παρ.1 του 4690/20 ανέφερε:”Συστήνονται στα Νοσοκομεία της χώρας: α) πεντακόσιες (500) οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., β) τριακόσιες (300) θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία και γ) χίλιες (1000) οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και εκατό (100) οργανικές θέσεις του κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας. Οι ως άνω θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των πρόσθετων κλινών νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) των νοσοκομείων της χώρας, πέραν των υφισταμένων μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος οργανικών θέσεων σε Μ.Ε.Θ. και δεν συνυπολογίζονται στα ποσοστά του άρθρου 9 του π.δ. 87/1986 (Α΄ 32). Η κατανομή των θέσεων αυτών ανά νοσοκομείο, κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα και αριθμό, πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ.).”

Όνειδος

Το άρθρο 2 της τροπολογίας, που φέρνει σήμερα ο κ. Κικίλιας ενώ αναφέρει στην αρχή του ότι τροποποιεί το παραπάνω άρθρο του Ν. 4690, είναι ακριβώς ίδιο, διαφέροντας μόνο στο κομμάτι του πλήθους των νοσηλευτών ΤΕ Φυσικοθεραπειας (δεν αναφέρει συγκεκριμένο πλήθος η τροπολογία).

Η κυβέρνηση λοιπόν συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία αποκλειστικά με επικοινωνιακους όρους, εμπαιζοντας την κοινωνία βασιζόμενη και μέσα των λιστών του κ. Πέτσα. Είναι απολύτως συνειδητή επιλογή της η μη ενίσχυση της δημόσιας υγείας κάτι που αποδεικνύεται απόλυτα και από αυτή την ντροπολογία-όνειδος».

Πηγή: sofokleousin.gr