Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διεξοδική διερεύνηση των αιτίων της γενικευμένης χρεοκοπίας του 2010 (κράτους, τραπεζών, νοικοκυριών και ιδιωτικού τομέα) και των μνημονίων που ακολούθησαν, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής: 

«Από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι σήμερα, η Ελλάδα αντιμετώπισε τέσσερεις υπαρξιακές κρίσεις: Τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τον Εμφύλιο Πόλεμο. Την Προδοσία της Κύπρου. Και, τέλος, τη Χρεοκοπία του 2010 που, όχι μόνο έπληξε μια ολόκληρη γενιά αλλά και που, απειλεί τη χώρα με δεύτερη χαμένη δεκαετία.
 
Από αυτές τις τέσσερις πληγές, οι πρώτες τρεις έχουν επουλωθεί σε κάποιο βαθμό:
 

  • Η Μικρασιατική Καταστροφή μελετήθηκε διεξοδικά πριν περάσει στη συλλογική μνήμη.
  • Το τραύμα του Εμφυλίου γιατρεύτηκε με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, και με την (έστω και μερική) Μεταπολιτευτική Συμφιλίωση.
  • Αν και το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι ανοικτή πληγή, η Βουλή των Ελλήνων συνετέλεσε, όσο μπορούσε, με το Άνοιγμα του Φάκελου της Κύπρου.

 
Μένει η Χρεοκοπία του 2010 που έδωσε το έναυσμα για τα Μνημόνια.  Όσο δεν ανοίγει ο Φάκελος της Χρεοκοπίας και των Μνημονίων, η διχόνοια θα εργαλειοποιείται, φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας.
 
Για τους λόγους αυτούς, το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καταθέσει προς συνυπογραφή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, για να διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, που οδήγησαν  στη Χρεοκοπία του 2010. Δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός. Στόχος της επιτροπής προτείνουμε να είναι η καταγραφή, πάνω στη βάση επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων, όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν στη χρεοκοπία του Κράτους, των τραπεζών και μεγάλου μέρους των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα.

Η πρότασή μας έχει ήδη σταλεί στα κοινοβουλευτικά γραφεία κάθε κόμματος. Καλώ τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους Προέδρους όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, όλες κι όλους τους συναδέλφους, να προσυπογράψουν χωρίς φόβο και χωρίς πάθος αυτή την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Είναι ιερό καθήκον της Βουλής των Ελλήνων, όπως άνοιξε τον Φάκελο της Κύπρου, να ανοίξουμε τώρα τον Φάκελο της Χρεοκοπίας και των Μνημονίων». 
 

Πηγή: sofokleousin.gr