Οι επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπισης της  γίνονται πλέον εμφανείς σε όλο το φάσμα του μεταποιητικού τομές και της βιομηχανίας.

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ υποχώρησε κατά 3,7%  το πρώτο 10μηνο του έτους (Ιανουάριος- Οκτώβριιος), αποτυπώνοντας την κάμψη των εργασιών σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους.

Την ίδια ποσοστιαία αρνητική μεταβολή (-3,7%) σημείωσε ο Δείκτης και τον Οκτώβριο. Είναι μιά ένδειξη ότι η παραγωγική δραστηριότητα κινείται σε χαμηλά επίπεδα και ότι σε πολλούς κλάδους συνεχίζεται η συρρίκνωση.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Οκτωβρίου, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,1% σε μηνιαία βάση (έναντι του Σεπτεμβρίου)

Ο δείκτης του κλάδου της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία κάμψη, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατά τον Οκτώβριο 2020 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2020.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Οκτωβρίου 2020 με τους αντίστοιχους δείκτες του Οκτωβρίου 2019, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην παραγωγή προϊόντων καπνού.

Πηγή: sofokleousin.gr