Μεγάλη κάμψη πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας εμφάνισε το πρώτο φετινό εξάμηνο ο όμιλος Coca Cola HBC, καθώς η πανδημία είχε  σημαντική αρνητική επίδραση στη ζήτηση/κατανάλωση αναψυκτικών και μη αλκοολούχων ποτών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία, οι πωλήσεις  μειώθηκαν κατά 9,2% σε όγκο και 6,1% σε αξία. Πολύ μεγαλύτερη ήταν η κάμψη της κερδοφορίας (- 36,4%).

Ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για την περαιτέρω πορεία του ομίλου, μετά την έξαρση της πανδημίας τον Απρίλιο: Οι πωλήσεις τον Ιούλιο είναι μειωμένες μόλις κατά 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ τον Απρίλιο ήταν -36%.

Οι εξέλιξη των πωλήσεων κατά κατηρία αγορών:

Αναπτυγμένες: -21,1%, καθώς οι χώρες αυτού του τομέα ήταν οι πρώτες που επέβαλαν περιοριστικά μέτρα και αντλούν σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους από το κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης.

– Αναπτυσσόμενες: -16,4%, καθώς αρκετές από τις μεγαλύτερες χώρες χαλάρωσαν πιο νωρίς τα περιοριστικά μέτρα και ο τομέας έχει σχετικά μικρότερη έκθεση στο κανάλι της κατανάλωσης εκτός σπιτιού.

– Αναδυόμενες αγορές: -8,4%, χάρη στην ανάπτυξη στη Νιγηρία και τη χαμηλή έκθεση στο κανάλι της κατανάλωσης εκτός σπιτιού στη Ρωσία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η αποτελεσματική διαχείριση του κόστους των πρώτων υλών και οι χαμηλότερες τιμές των συσκευασιών PΕΤ αντιστάθμισαν την επιδείνωση των συναλλαγματικών διαφορών. Ο αυστηρός έλεγχος του κόστους οδήγησε στην εξοικονόμηση €61 εκατ. σε σύνολο ετήσιας προγραμματισμένης εξοικονόμησης δαπανών €100 εκατ., ενώ οι συγκρίσιμες λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 7,8%.

Η λειτουργική απομόχλευση οδήγησε σε μείωση του περιθωρίου των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών κατά 2,3 μ.β., σε 7,4%. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 35,8% και έφτασαν τα €208,8 εκατ. Τα συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,355 καταγράφοντας μείωση κατά 42,0%, ενώ τα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,341 σημειώνοντας πτώση 36,4%. Ο ισχυρός ισολογισμός και η επαρκής ρευστότητα διατηρούνται μετά την καταβολή μερίσματος ύψους €0,62 τον Ιούλιο.

Ο Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC, σχολίασε αναφορικά με τα παραπάνω αποτελέσματα: «Είμαι υπερήφανος για τη θετική στάση και την ευελιξία που επέδειξαν οι εργαζόμενοί μας αυτήν την περίοδο των ταχύτατων αλλαγών. Αυτό το καίριο χαρακτηριστικό της εταιρικής μας κουλτούρας μάς επέτρεψε να συνεχίσουμε στο ακέραιο τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, προστατεύοντας παράλληλα την ασφάλεια των ανθρώπων μας, εξυπηρετώντας τους πελάτες μας και στηρίζοντας τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Οι άμεσες και αποφασιστικές μας ενέργειες διασφάλισαν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής μας αλυσίδας και διαφύλαξαν την κερδοφορία μας κατά τη διάρκεια ενός ιδιαιτέρως απαιτητικού δεύτερου τριμήνου. Οι ισχυρές επιδόσεις μας σε μερίδια αγοράς καταδεικνύουν τη δύναμη του χαρτοφυλακίου σημάτων μας και της υλοποίησης της στρατηγικής μας στην αγορά. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα τώρα που βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης. Η Coca-Cola HBC είναι μία ανθεκτική, καλά προετοιμασμένη οργάνωση για να προσαρμοστεί στο άνοιγμα των αγορών, να αναδυθεί ακόμα πιο δυνατή και να αναπτυχθεί στη νέα πραγματικότητα».

Πηγή: sofokleousin.gr