Με επιτυχία διεξήχθη σήμερα στην κοινότητα Φούρκα του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής η μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, με την κωδική ονομασία «ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ 2022».

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Κασσάνδρας, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Πυροσβεστικό Σώμα με συμμετοχή και του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», 22 Πυροσβέστες και οχήματα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, εθελοντικές οργανώσεις κλπ.), στη βάση ρεαλιστικού σεναρίου και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

Πιο συγκεκριμένα, το σενάριο της άσκησης προέβλεπε δασική πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία απειλεί τον οικισμό της Φούρκας και προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών του Δημοτικού σχολείου. Επιπρόσθετα, παράλληλες δράσεις αποτέλεσαν η απομάκρυνση ατόμων με αναπηρία από τις οικίες τους, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης του ΕΚΑΒ από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και δύο επεισόδια απεγκλωβισμού ατόμων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης, ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα την Δήμαρχο Κασσάνδρας για την άρτια οργάνωση και τον εξαιρετικό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων,

Τόνισε ακόμη ότι αυτή ήταν η πρώτη άσκηση τέτοιου τύπου που πραγματοποιείται, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες σε αρκετά μέρη της χώρας με υψηλή επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες και συμπλήρωσε: «Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και όλων των φορέων, πιστεύουμε ότι μέσω κοινών ασκήσεων και δράσεων ετοιμότητας, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς αποκτούν «κοινή επιχειρησιακή γλώσσα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημερινή άσκηση αποτελεί ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα στους πολίτες ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει. «Οι πυρκαγιές θα είναι δυστυχώς μαζί μας, όπως είναι πάντα – και χρειάζεται, εκτός από τον συντονισμό των φορέων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η βοήθεια όλων των πολιτών ώστε να αποφύγουμε πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια».

Σημειώνεται ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς αντίστοιχων δράσεων ετοιμότητας που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση, καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους σημαντικής επισκεψιμότητας. Πρόκειται για μια συντονιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων, τον σχεδιασμό και υλοποίηση σύνθετων επιχειρησιακών δράσεων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Πηγή: sofokleousin.gr