Την αλματώδη αύξηση πάνω από 50% της δόσης εμβολίου της Pfizer αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κατήγγειλε ότι κάθε δόση του εν λόγω σκευάσματος αρχικά κόστιζε 12 ευρώ, ενώ τώρα υπογράφονται συμφωνίες μεταξύ Κομισιόν και της φαρμακοβιομηχανίας στην τιμή των 19,50 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε σύμφωνα με το Euractive ότι η τιμή της Pfizer ανά δόση ήταν «στα 12 ευρώ και στη συνέχεια έφτασε στα 15,50», ενώ τώρα «υπογράφονται συμβόλαια για 900 εκατ. εμβόλια στην τιμή των 19,50 ευρώ».

Αφήνοντας αιχμές, για τη διαχείριση της πανδημίας από την ΕΕ, ο Μπ. Μπορίσοφ πρόσθεσε ότι «θα εμφανιστούν πολλές ακόμη παραλλαγές της νόσου…», επισημαίνοντας πως 19,50 ευρώ επί 900 εκατ. κάνει σχεδόν 17,5 δισ. ευρώ σχεδόν, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως και οι σχετικοί προϋπολογισμοί.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να αποκαλύψει την τιμή των εμβολίων, επικαλούμενη τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βέλγος ΤΠΕΞ Έβα ντε Μπλέεκ δημοσιοποίησε στο twitter τις τιμές εμβολίων που διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν κάνοντας γνωστό ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κοστίζει 1,78 ευρώ, σε σύγκριση με 12 ευρώ των Pfizer-BioNTech.

Πηγή: sofokleousin.gr