Το νέο «μέτωπο» Δύσης-Ρωσίας που δημιουργήθηκε από τη βούληση Φινλανδίας και Σουηδίας να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με το ΝΑΤΟ και ενδεχομένως να ενταχθούν σ’ αυτό, έχει πάρει.. φωτιά. Η αναμενόμενη αντίδραση της Μόσχας στην αλλαγή γεωπολιτικών ισορροπιών που εξυφαίνεται στην βόρεια Ευρώπη, αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σφοδρή και εντάσσει στο παιχνίδι των απειλών και τα πυρηνικά.
   
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Μεντβέντεφ έθεσε ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.
«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: sofokleousin.gr