Με κόκκινα ταμπλό ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές άφησαν γρήγορα πίσω τους τη συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης κι έδειξαν να επηρεάζονται από τη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και από την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» βρίσκονται εκ νέου οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, μετά την ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Morgan Ortagus, ότι δόθηκε εντολή για το κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον: “Δώσαμε εντολή για το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Χιούστον, προκειμένου να προστατεύσουμε την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών”, επισημαίνει η Ortagus.

“Η Σύμβαση της Βιένης αναφέρει ότι οι διπλωμάτες οφείλουν να «σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας που τους φιλοξενεί’ και ‘οφείλουν να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του κράτους»”, υπογράμμισε η Ortagus, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον. Ο πρόεδρος Τραμπ εμμένει στο θέμα της δικαιοσύνης και της αμοιβαιότητας στις σινοαμερικανικές σχέσεις”, σημειώνει επίσης η εκπρόσωπος σε δήλωσή της που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε από τις ΗΠΑ να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή “πρόκληση” και “μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση”, και απείλησε με αντίποινα αν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους. “Πρόκειται για μια πολιτική πρόκληση στην οποία προβαίνουν μονομερώς οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο παραβιάζει σοβαρά το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Wang Wenbin. “Η Κίνα καταδικάζει απερίφραστα τη σκανδαλώδη και αναιτιολόγητη αυτή ενέργεια”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, απειλώντας την Ουάσινγκτον με “αντίποινα”.

Την ίδια ώρα, και παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού, η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη δριμύτητα χωρίς να δείχνει οποιοδήποτε σημάδι ύφεσης. Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η εξάπλωση της πανδημίας στην αμερικανική ήπειρο δεν δείχνει καμία τάση ύφεσης, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε Βολιβία, Ισημερινό, Κολομβία και Περού και ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από επιπλοκές του COVID 19.

Ενδεικτικό του ρυθμού με τον οποίο κινείται η πανδημία είναι ότι αν και χρειάστηκαν 15 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας για να φτάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 8 ημέρες για να εκτοξευτούν τα 13 εκατομμύρια κρούσματα σε 15 εκατομμύρια!
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 617.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 15 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 8,5 εκατομμύρια.

Αυτές οι εξελίξεις επηρέασαν τους επενδυτές με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να δεχθούν πιέσεις και να υποστούν απώλειες. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τρίτης στις 373,44 μονάδες, με απώλειες 0,87%, ενώ o Euro Stoxx 50 κατέγραψε πτώση 1,02% στις 3.370,76 μονάδες. Ο κλάδος πετρελαίου και αερίου ηγήθηκε της πτώσης, σημειώνοντας απώλειες άνω του 2%, παρασύροντας σε αρνητικό έδαφος και τους υπόλοιπους κλάδους, με εξαίρεση αυτόν των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε σε πτώση 0,51% στις 13.104,25 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,32%, τερματίζοντας στις 5.037,12 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 “έχασε” 1% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 6.207,10 μονάδες. 

Απώλειες και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να κλείνει 0,60% χαμηλότερα και τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 1,39%.

Ωστόσο, ανοδικά κινούνται στη σημερινή συνεδρίαση οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα και τα θετικά νέα για εμβόλια κατά του κορoνοϊού.

Ο Nasdaq ξεκίνησε με άνοδο άνω του 0,2% οδεύοντας εκ νέου προς ιστορικά υψηλά χάρη στο «ράλι» στις μετοχές φαρμακευτικού κλάδου, ωστόσο πλεόν βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, στο -0,2% και τις 10.659,16 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά στους δείκτες S&P 500 και Dow Jones Industrial Average, επιταχύνουν στο +0,12% και +0,13% αντίστοιχα, στις 3.261,33 και 26.876,16 μονάδες -περί τις 20:50.

Πηγή: sofokleousin.gr