Οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον μεγαλοεπενδυτών, που προσβλέπουν στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο ελληνικής καταγωγής – και βρετανικής υπηκοότητας – δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης – έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Πειραιώς, συγκεντρώνοντας σταδιακά μετοχές μέσω Χρηματιστηρίου.

Οπως ανακοινώθηκε, κατέχει πλέον το 5,12% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Καθίσταται λοιπόν στρατηγικός εταίρος του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή John Paulson (ο οποίος έχει περίπου το 10%), αλλά δεν αποκλείεται μελλοντικά να βρεθούν αντίπαλοι σε μια προσπάθεια ελέγχου της τράπεζας.

 Ο Μυστακίδης είναι πρώην μεγαλομέτοχος και επικεφαλής της ελβετικής Glencore, μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες εμπορίας μετάλλων. Υπό την ηγεσία του η Glencore αναπτύχθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της στην εκμετάλλευση μεταλλείων.

Την προηγούμενη διετία είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την ελληνική ΛΑΡΚΟ, την οποία επεδίωξε να εξαγοράσει και να την εξυγιάνει.

Το 2019 και 2020 εμφανίστηκε στη λίστα του Forbes ως ο τρίτος πλουσιότερος Έλληνας.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μυστακίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, όπου ο υδροβιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Έφυγε τελικά στην Αγγλία ως οικότροφος σε σχολείο στο Έσεξ, προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στο LSE. O Μυστακίδης ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill, όπου ήταν trader μη σιδηρούχων μετάλλων και στη συνέχεια μετέβη στην March Rich το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore και ο Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού, τόσο για τις συναλλαγές, όσο και για τις εξορύξεις.

Έγινε πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας (ένας από τους μεγαλύτερος μετόχους της Glencore). Ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού το 2018, μετά από δύο δεκαετίες στην εταιρεία. Στην προσωπική του ζωή, επιλέγει να κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει τη δημοσιότητα. Για μόνιμη κατοικία έχει επιλέξει το Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του, ενώ περνάει αρκετό χρόνο και στο Παρίσι όπου βρίσκεται το προσωπικό του γραφείο.

Η ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς για τη συμμετοχή του Αριστοτέλη Μυστακίδη με ποσοστό άνω του 5% στο μετοχικό της κεφάλαιο έχει ως εξής: «κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης, ο κ. Aristotelis Mistakidis κατέχει άμεσα από την 11.06.2020, 22.370.811 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 5,1472% επί του συνολικού αριθμού  δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας, εξαιρουμένων αυτών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». 

Πηγή: sofokleousin.gr