Πριν από ένα χρόνο το ελληνικό Δημόσιο δανείζονταν από τις αγορές με 0,8% για 6 και 10 χρόνια. Τώρα, με την αύξηση του κόστους χρήματος και την αλματώδη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων – ελληνικών και ευρωπαϊκών, βγαίνει στις αγορές να δανειστεί  με σχεδόν.πενταπλάσιο(!) κόστος.

Τη Δευτέρα θα διενεργηθεί έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 10 ετών συν 6 μηνών, με σταθερό επιτόκιο 3,90%!

Μέσω της επανέκδοσης θα αντληθούν 500 εκατ. ευρώ με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο. Οπως υποστηρίζει ο ΟΔΔΗΧ, σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση. Υπονοεί δηλαδή ότι  η προσφυγή στις αγορές δεν γίνεται για να ενισχυθούν τα  ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, που “ροκανίζονται” με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και με μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές, που θα μπορούν να υποβάλουν μέσω της ΗΔΑΤ μέχρι 5 ανταγωνιστικές προσφορές ο καθένας.

Πηγή: sofokleousin.gr