«Μαύρη τρύπα» άνω του 1,6 δισ. ευρώ δημιουργούν στον ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις που έχουν παγώσει μέχρι και 6 χρόνια, όπως και η καθυστέρηση απόδοσης των αυξήσεων που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Η καθυστέρηση της απόδοσης των συντάξεων δεν είναι μόνο ζήτημα γραφειοκρατίας αλλά είναι και θέμα χρηματικών διαθεσίμων του ΕΦΚΑ, για να επωμιστεί το κόστος.

Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του ισορροπεί με δυσκολία μεταξύ ελλειμμάτων και ισχνών πλεονασμάτων, λόγω και της έκρηξης των ανείσπρακτων οφειλών που ξεπέρασαν τα 41 δισ. ευρώ, η ικανοποίηση όλων των εκκρεμών αιτημάτων θα εξακόντιζε στα ύψη το έλλειμμα του ασφαλιστικού φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν παγώσει οι αυξήσεις που δικαιούνται 80.000 συνταξιούχοι, καθυστερεί η έκδοση 116.000 κύριων συντάξεων όπως και η απόδοση πάνω από 120.000 επικουρικών συντάξεων, πιθανότατα για τον ίδιο λόγο, που είναι το κόστος, το οποίο θα μετατρέψει σε ελλειμματικό τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Ακόμη, στην περίπτωση που δικαιωθούν οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, που θα σημάνει πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 2,5 δισ. ευρώ. το ποσό αναλύεται σε 723 εκατ.  ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και σε 1,875 δισ.  ευρώ για τα δώρα, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Είναι σαφές ότι η τακτοποίηση των συγκεκριμένων εκκρεμοτήτων θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό τον ΕΦΚΑ.

Οι εκκρεμείς συντάξεις και τα εφάπαξ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ΕΦΚΑ «χρωστάει» περισσότερες από 330.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και εφάπαξ αφού δεν έχει διεκπεραιώσει τα σχετικά αιτήματα, επειδή δεν είχε τα κεφάλαια για την καταβολή τους. Ειδικότερα:

  • Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 116.000, με ετήσιο κόστος ύψους 450 εκατ. ευρώ.
  • Οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι 121.862 και το ετήσιο κόστος τους ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ.
  • Οι εκκρεμείς πληρωμές εφάπαξ ανέρχονται σε 11.647, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.
  • Οι εκκρεμείς συντάξεις σε παράλληλα ασφαλισμένους ανέρχονται σε 80.000, με κόστος περίπου 828 εκατ. ευρώ.

Πηγή: sofokleousin.gr