Δικαστήριο της Μαλαισίας έκρινε σήμερα ένοχο για διαφθορά τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Νατζίμπ Ραζάκ και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών στην πρώτη δίκη που συνδέεται με το οικονομικό σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό ταμείο 1MDB.

Σε μια υπόθεση που θεωρήθηκε τεστ για την αποφασιστικότητα της χώρας να πατάξει τη διαφθορά και που θα μπορούσε να έχει μεγάλες πολιτικές επιπλοκές, το δικαστήριο καταδίκασε τον 67χρονο Νατζίμπ σε 12ετή κάθειρξη και του επέβαλε πρόστιμο 210 εκατ. ρινγκίτ (49,40 εκατ. δολαρίων) για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε επίσης σε 10ετή κάθειρξη για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες παραβίασης της εμπιστοσύνης και τρεις κατηγορίες νομιμοποίησης παρανόμως αποκτηθέντος ποσού ύψους σχεδόν 10 εκατ. δολαρίων από τη μονάδα SRC International, πρώην μονάδα του κρατικού ταμείου 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Ο δικαστής έδωσε εντολή οι ποινές να συμψηφιστούν.

Ο ίδιος ο Νατζίμπ είχε δηλώσει αθώος και είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας εάν καταδικαζόταν.

Πηγή: sofokleousin.gr