Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Βρετανία σήμερα ότι παίζει με τα νεύρα της χώρας του στη διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή, ενώ τόνισε ότι η Γαλλία «δεν θα ενδώσει».

Ο ίδιος επανέλαβε την κριτική σε βάρος της Βρετανίας για τη διαμάχη, η οποία έχει πλήξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφότου η Γαλλία γνωστοποίησε πως περιμένει ακόμη επιπλέον 150 άδειες να εκδοθούν σε γαλλικά αλιευτικά προκειμένου να ψαρεύουν στα βρετανικά ύδατα.

«Δεν έχουμε πάρει ό,τι θέλουμε. Παίζουν με τα νεύρα μας», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ολνουά-Εμερί στη βόρεια Γαλλία.

«Δεν θα ενδώσουμε», τόνισε.

Ένταση επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων, του Παρισιού και του Λονδίνου, από τότε που η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η αλιεία, ένα θέμα που απασχόλησε για χρόνια τις συνομιλίες για το Brexit όχι λόγω της οικονομικής σημασίας του, αλλά λόγω της πολιτικής σημασίας του για τους ηγέτες των δύο χωρών.

Το Παρίσι υποστηρίζει ότι το Λονδίνο θα έπρεπε να εκδώσει περισσότερες άδειες σε γαλλικά αλιευτικά, ώστε να ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία λέει πως σέβεται τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Ναυτιλίας Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως η Γαλλία θα «συνεχίσει να πολεμά κάθε ημέρα για να πάρει αυτό που είναι δικό μας και προκειμένου να δοθούν αυτές οι 150 άδειες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σήμερα, αφότου ο συντηρητικός Ξαβιέ Μπερτράν, ένας πιθανός αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου, τον προέτρεψε να κάνει περισσότερα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Γάλλων αλιέων.

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, μια ακόμη πιθανή αντίπαλος του Μακρόν, έγραψε στο Twitter: «Αντιμέτωπος με τους Βρετανούς, ο Εμανουέλ Μακρόν παραδόθηκε πριν καν ξεκινήσει η μάχη».

Πηγή: sofokleousin.gr