«Το φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας» επεσήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Όπως είπε η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή σημεία εξόδου από την εκθετική αύξηση που παρακολουθούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα για την Αττική είπε ότι η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται κι αυτή την εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη όμως, διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο σε σχέση με την Αττική με τον δείκτη μετάδοσης Rt να έχει αυξηθεί.

Ο ιός σύμφωνα με τον καθηγητή, χρησιμοποιεί σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας που ανθίσταται στη διάλυση των δεσμών μεταξύ γενεών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να προστατεύσουμε τους γηραιότερους με τις ελάχιστες απαραίτητες επαφές.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι χώρες είναι στο «κόκκινο» σε ρυθμό διαγνώσεων ενώ, τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της νοτιότερης Ελλάδας.

Πηγή: sofokleousin.gr