Ξεχειλίζει η οργή της γαλλικής ένωσης φουά γκρα με αφορμή το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εισαγωγές του διάσημου γαστρονομικού εδέσματος.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», Βρετανοί αξιωματούχοι διερευνούν την επιβολή περιορισμών στο γαλλικό προϊόν αφού πολλοί υπουργοί έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την παραγωγή του που γίνεται με «αφόρητα βάρβαρο» τρόπο.

Από την πλευρά της, η γαλλική ένωση φουά γκρα κάλεσε Βρετανούς βουλευτές να επισκεφθούν γαλλικά αγροκτήματα που παράγουν φουά γκρα για να δουν πώς ταΐζουν οι υπάλληλοι τις πάπιες και τις χήνες και να κρίνουν εάν είναι «σκληρό και βασανιστικό», όπως ισχυρίζονται οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων.

Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα, η Μαρί Πιερ Πε, διευθύντρια της επιτροπής «Interprofessionnel des Palmipèdes à Foie Gras» (CIFOG), η οποία εκπροσωπεί περίπου 3.500 παραγωγούς φουά γκρα, δηλώνει:

«Είμαι σοκαρισμένη και λυπάμαι για το γεγονός ότι η ελευθερία πώλησης ενός απόλυτα υγιεινού προϊόντος απειλείται …»

«Για μια χώρα που προωθεί την ελευθερία του εμπορίου, δεν είναι μόνο παράδοξο, αλλά δείχνει έλλειψη κατανόησης της παραγωγής μας»…

«Σαφώς, δεν ξέρουν πώς κάνουμε τη δουλειά μας. Πριν λάβουν αυτή την απόφαση τους καλώ να επισκεφθούν έναν παραγωγό φουά γκρα ώστε να μπορούν να πάρουν μια λογική απόφαση. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και λειτουργούμε με πλήρη διαφάνεια»,
πρόσθεσε .

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από ένα χρόνο, ο «L214», ένας οργανισμός για την προστασία των ζώων, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από μονάδα εκτροφής πτηνών στη νοτιοδυτική Γαλλία από τις οποίες εξάγεται το φουά γκρα.

Σε αυτές, τα πτηνά είναι στριμωγμένα σε κλουβιά, μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς φως και αναγκασμένα να ζουν μέσα στα περιττώματα, τα σκουλήκια και ανάμεσα σε άλλα νεκρά ζώα.

Το φουά γκρα είναι λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από το συκώτι χήνας ή πάπιας.

Αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας και παρασκευάζεται σε ελεγχόμενα εκτροφεία όπου τα ζώα τρέφονται υπερβολικά προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία, το 60% των καταναλωτών στη χώρα δηλώνουν πως διαφωνούν με την μέθοδο εκτροφής των πτηνών, ποσοστό που το 2013 ήταν 44%.

Το 2019, το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε πως, από τα τέλη Οκτωβρίου του 2022, θα απαγορευτεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων να πωλούν φουά γκρα, να το σερβίρουν ή ακόμη και απλώς να το κατέχουν.

Όσοι παραβούν τον νόμο κινδυνεύουν με πρόστιμο 500-2.000 δολαρίων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Πηγή: sofokleousin.gr