“Πόλεμο” κατά του λαθρεμπορίου και της νοθείας καυσίμων, ποτών και τσιγάρων εξαπολύει η ΑΑΔΕ, επιδιώκοντας να περιορίσει τις απώλειες δημοσίων εσόδων και παράλληλα να προστατεύσει τους καταναλωτές.

Για να επιτύχει τους στόχους της ενισχύεται με νέα “όπλα” και μηχανισμούς. Μεταξύ άλλων αποκτά το δικαίωμα να δημοσιοποιεί τα ονόματα επιχειρηματιών, πρατηρίων και καταστημάτων που διακινούν νοθευμένα προϊόντα και να βάζει λουκέτα.

Η αρχή έχει γίνει ήδη με τα πρατήρια καυσίμων, τα οποία η ΑΑΔΕ μπορεί να “σφραγίζει” έως και για 90 ημέρες, να βάζει ειδική ταινία όπου θα αναφέρεται ότι το πρατήριο πουλούσε νοθευμένα καύσιμα και να αναρτά τα ονόματα τους στο διαδίκτυο.

Το μέτρο θα επεκταθεί τώρα και στη διακίνηση άλλων προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης. Τις προσεχείς μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει δημοσιοποίηση ονομάτων και σφράγιση εγκαταστάσεων και καταστημάτων για όσους νοθεύουν αλκοολούχα ποτά.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων με αλκοολούχα ποτά.

Ολοκληρωμένο σχέδιο έχει εκπονηθεί και για τον περιορισμό στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνικών προϊόντων-μαϊμού, που διακινούνται με ψεύτικες ετικέτες.

Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο περί τα 70 εκατ. ευρώ από τη διακίνηση λαθραίων και νοθευμένων ποτών, ενώ οι απώλειες από την διακίνηση λαθραίων τσιγάρων εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 220 εκατ. ευρώ.
 Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11% της συνολικής κατανάλωσης.

Πηγή: sofokleousin.gr