Συζήτηση για τον ρόλο του Διεθνούς Εμπορίου για τις Ελληνικές Επενδύσεις έγινε στο πλαίσιο του RGC στην Πάτρα.

Η Τζοάνα Σικόφσκα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι οι επενδύσεις είναι κύριος μοχλός για την ανάπτυξη, ειδικά μετά την πανδημία. Έδωσε έμφαση επίσης, στο ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή στο διεθνές εμπόριο, ενώ παραδέχθηκε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο «αλλάζει τα πάντα». Επιπλέον, σημείωσε πως οι νέες πολιτικής της Ευρώπης πρέπει να εστιάζονται στις επενδύσεις.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας σημείωσε ότι οι ξένες επενδύσεις και το εμπόριο είναι βασικές συνιστώσες για την οικονομική ανάπτυξη. «Οι εξαγωγές βοήθησαν στην κρίση της πανδημίας» είπε και συμπλήρωσε: «Οι επενδύσεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα στοιχεία του ΑΕΠ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Δείχνει να έχει αρχίσει να υπάρχει μια δραστηριότητα ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, κάτι στο οποίο έπαιξε ρόλο το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ». Ο καθηγητής επεσήμανε πως ο πληθωρισμός σαφώς και επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα…

Ο επικεφαλής του ελληνο-ελβετικού επιμελητηρίου, Νικόλαος Σαμαράς υποστήριξε πως «πρέπει να σταματήσουμε να ακολουθούμε τους κανόνες ενός παιχνιδιού που λέει τι είναι επιτυχία και τι είναι αποτυχία και πως πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι». Επιπλέον, υποστήριξε πως πρέπει «περισσότερη ακαδημαϊκή γνώση να έρθει σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο».

Ο Ντάμιαν Μαντσέφσκι τόνισε ότι στη Βόρεια Μακεδονία οι ελληνικές εξαγωγές κατά τη διάρκεια της κρίσης πήγαν πάρα πολύ καλά και σημείωσε ότι στη χώρα του το ψηφιακό εμπόριο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας αυξήθηκε κατά 200% και συνεχίζει να αυξάνεται. «Οι άνθρωποι αλλάζουν τις συνήθειες τους» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει η Βόρεια Μακεδονία να προσελκύσει περισσότερες ελληνικές επενδύσεις.

Πηγή: sofokleousin.gr