Η πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για μια σύνοδο κορυφής σε μια τρίτη χώρα, εξακολουθεί να ισχύει, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος, λίγες ώρες μετά την επιβολή νέας σειράς αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

«Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια σύνοδος κορυφής θα αποτελούσε ένα καλό βήμα προόδου προς την «ανάπτυξη μιας σταθερής και προβλέψιμης σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν, σε ανακοίνωση του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Μόσχα, μετά τη συνάντηση που είχε με Ρώσους αξιωματούχους στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει, εκεί που είναι αυτό δυνατό, να αναζητά δυνατότητες για να οικοδομηθούν πιο σταθερές και προβλεπόμενες σχέσεις με τη Μόσχα που θα συνάδουν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Σάλιβαν αναφέρει επίσης ότι η συνάντηση του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που έγινε με αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε σε επίπεδο επαγγελματικό και αμοιβαίου σεβασμού.

Νωρίτερα η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Σάλιβαν βρίσκεται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την επιβολή των νέων κυρώσεων που επέβαλλε η Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση αυτή για τον ίδιο δεν θα είναι ευχάριστη.

«Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι δύσκολη για την αμερικανική πλευρά», επισήμανε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «η απάντηση μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί, θα την μάθετε, νομίζω πολύ σύντομα.

Πηγή: sofokleousin.gr