Σε συμφωνία για τον 7ετη κοινοτικό προϋπολογισμό αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης κατέληξαν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε., αφού κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που απειλούσαν με βέτο.

Την είδηση της συμφωνίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες αυτής.

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με την εφαρμογή (σ.σ. του πακέτου) και να οικοδομήσουμε τις οικονομίες μας. Το πακέτο αποκατάστασης  θα προωθήσει τις πράσινες και ψηφιακές μας μεταβάσεις », έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε: Ο προϋπολογισμός, το ταμείο ανάκαμψης και ο μηχανισμός δικαίου αποφασίστηκε ομόφωνα», σχολίασε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία της καγκελάριου Μέρκελ και άλλων ηγετών.

Συμβιβασμός με Πολωνία – Ουγγαρία

Ο δρόμος για συμφωνία άνοιξε μετά τον συμβιβασμό της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που απέσυραν το βέτο.

Η  Πολωνία και η Ουγγαρία φαίνεται να ήρθαν σε συμβιβασμό με τη Γερμανία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ έως το τέλος του έτους, σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 2,2 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως δήλωσε ο Γιάροσλαβ Γκοβίν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας και από το πιο μετριοπαθή στοιχεία του κυβερνητικού συνασπισμού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πολωνική πρωτεύουσα: «Προς το παρόν έχουμε συμφωνία μεταξύ της Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης και του Βερολίνου.  Πιστεύω ότι οι υπόλοιπες 24 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα προσχωρήσουν κι αυτές στη συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες αντιτάχθηκαν σθεναρά σε μια χρηματοδότηση που θα εξαρτάται από τα πρότυπα του κράτους δικαίου και απείλησαν να τορπιλίσουν το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ και τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Κατόπιν πιέσεων συμφώνησαν με τη γερμανική προεδρία, να άρουν το βέτο τους σε αντάλλαγμα την αναβολή της διαδικασίας κυρώσεων που θα μπορούσε να τους στερήσει την πρόσβασή τους στα κεφάλαια.

Πηγή: sofokleousin.gr