Τουλάχιστον 37.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους μέσα σε τέσσερις ημέρες στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για να γλιτώσουν από τις μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του κινήματος Μ23, ανακοίνωσαν σήμερα μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Διασώσεων (IRC) και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), σχεδόν 11.000 άνθρωποι έφυγαν από τα χωριά τους στην περιοχή Νιραγκόνγκο και περίπου 26.00 από τη Ρουτσούρου. Οι εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε εκκλησίες και σχολεία και «έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια».

Από τις 22 Μαΐου οι συγκρούσεις έχουν αναζωπυρωθεί στην περιοχή Ρουτσούρου, όπου μαίνονται συχνά μάχες με το Μ23, ενώ επεκτάθηκαν και στη γειτονική περιοχή Νιραγκόνγκο, που βρίσκεται πιο κοντά στην Γκόμα, πρωτεύουσα του Βόρειου Κίβου, σημειώνουν οι ΜΚΟ.

«Χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω αυτού του νέου κύματος βίας. Εκατοντάδες αναγκάστηκαν να περπατήσουν περισσότερα από 20 χιλιόμετρα για να φτάσουν στα προάστια της Γκόμα και άλλοι βρίσκονται καθ’ οδόν», επεσήμανε στην ανακοίνωση η Κέιτλιν Μπρέιντι διευθύντρια του NRC για τη ΛΔ Κονγκό.

Ο Αντάμα Κουλιμπαλί, της IRC, υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ανθρωπιστικών ομάδων που δρουν στο πεδίο. Η ένταση των μαχών μειώθηκε από χθες Πέμπτη, αλλά «η κατάσταση παραμένει αβέβαιη».

Την Τετάρτη το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) είχε ήδη μετρήσει 26.000 νέους εκτοπισμένους σε αυτή την περιοχή του Βόρειου Κίβου που συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Περίπου 1.500 είχαν ήδη αναζητήσει καταφύγιο στην Ουγκάντα, όπου βρίσκονται περίπου 19.000 άλλοι άνθρωποι από τη ΛΔ Κονγκό λόγω προηγούμενων συγκρούσεων, τον Μάρτιο.

Το «κίνημα της 23ης Μαρτίου», το οποίο αποτελείται από πρώην μαχητές των ανταρτών Τούτσι που ηττήθηκαν το 2013 από τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό, κατηγορούν την Κινσάσα ότι δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της, αφού το κίνημα κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός τον Απρίλιο.

Η ΛΔ Κονγκό κατηγορεί τη Ρουάντα ότι στηρίζει τους αντάρτες, κάτι που το Κιγκάλι διέψευσε εκ νέου χθες.

ΠΗΓΉ: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr