Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο Ρώσος ομόλογος και κύριος σύμμαχός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με τις εντάσεις στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια στη Λευκορωσία για να την ενθαρρύνει να εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι Πούτιν και Λουκασένκο είχαν «ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των προσφύγων, ενώ για την ίδια συνομιλία το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για την παρουσία πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Κατά τη συνομιλία «συζητήθηκαν οι σκληρές ενέργειες της πολωνικής πλευράς έναντι αμάχων», ενώ επίσης «υπογραμμίσθηκε το γεγονός ότι δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία η συγκέντρωση τακτικών πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα», μετέδωσε το Belta.

Εξάλλου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι συνεπής στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες για να περάσουν στην ΕΕ.

Ο Ρώσος υπουργός αναφερόταν στη συμφωνία του 2016, βάσει της οποίας η ΕΕ προσέφερε κεφάλαια στην Τουρκία, η οποία υποσχέθηκε με τη σειρά της πως θα δέχεται πίσω μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο και πέρασαν παρανόμως στην Ελλάδα.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τη Λευκορωσία.

Χώρες από τις οποίες πρόσφυγες εισέρχονται στην ΕΕ «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Χθες, στη διάρκεια ορισμένων πολιτικών συζητήσεων εμπειρογνωμόνων ειπώθηκε: γιατί, όταν έρχονται πρόσφυγες από την Τουρκία, η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν στην Τουρκική Δημοκρατία; Γιατί δεν είναι δυνατό να βοηθηθούν οι Λευκορώσοι με τον ίδιο τρόπο;», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Δεν είναι σαφές σε ποιες πολιτικές συζητήσεις αναφερόταν ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα με τον αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ, τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού.

Πηγή: sofokleousin.gr