Την πεποίθηση πως “η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με τη βοήθεια των υποστηρικτικών πολιτικών”, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου που λαμβάνει χώρα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ίδια τόνισε: “Η ανάπτυξη κινείται σε πιο μέτρα επίπεδα αλλά η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανεβάσει και πάλι ρυθμούς κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς” και πρόσθεσε ότι το τελευταίο κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη Όμικρον έχουν παρακινήσει κάποιες χώρες να επαναφέρουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. 

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι οι τιμές στην ενέργεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και ότι σε κάποιες βιομηχανίες υπάρχουν ελλείψεις υλικών, εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού. «Οι παράγοντες αυτοί περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και αποτελούν αντίθετο άνεμο για το οικονομικό outlook», είπε και συμπλήρωσε ότι αν και η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, πολλοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και συνολικά οι κοινωνίες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, επισημάινοντας ότι αυτό έχει περιορίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία. 

Για την Όμικρον, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τη νέα μετάλλαξη και δεν μπορεί να υπολογιστεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι αναμένεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα αλλά θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Το outlook του πληθωρισμόυ έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω αλλά ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2%.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν λίγο πριν την αύξηση των επιτοκίων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι με τις τρέχουσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων το 2022.

Προβλέψεις

Στις προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως θα τρέξει κατά 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2022 και προς τα πάνω για το 2023.

Ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 2,6% το 2021, το 3,2% το 2022, το 1,8% το 2023 και το 1,8% το 2024, υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία για τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά υπήρξαν κάποια μέλη που διαφώνησαν. 

Για την Ελλάδα επεσήμανε, ότι έκανε πραγματικά πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τον τελευταίο καιρό, βελτίωσε την αξιολόγηση της αλλά δεν έχει ακόμα την αξιολόγηση που την κάνει επιλέξιμη για αγορές από την ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγορών APP, γι’ αυτό έγινε η συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο της απόφασης και πρόσθεσε πως είναι ισχυρό σήμα, καθώς και ότι η εν λόγω κίνηση είχε μεγάλη αποδοχή στο Συμβούλιο.

Πηγή: sofokleousin.gr