Την πεποίθηση πως είναι απίθανη η αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του αυξημένου πληθωρισμού μόλις καταστεί απαραίτητο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε στο Reuters, πώς “όταν ικανοποιηθούν οι όροι του μελλοντικού μας guidance, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε”.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Πέρα από αυτό, δήλωσε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η οικονομία, θα προτιμούσε να μην αναλάβει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.

“Υπάρχουν τρόποι να δοθεί σαφήνεια χωρίς να αναλάβουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, και θα είναι λάθος εάν δεν λάβουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση επειδή επικρατεί υπερβολική αβεβαιότητα”, ανέφερε και συμπλήρωσε “αλλά εξίσου, πρέπει να δείξουμε πολύ καθαρά ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις”.

Μόλις υπάρξουν οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ “δεν θα διστάσει να δράσει”, τόνισε η Λαγκάρντ.

Εν συνεχεία, επισήμανε πως διατηρεί την άποψη ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (ΡΕΡΡ), το βασικό εργαλείο της ΕΚΤ τα τελευταία δύο χρόνια, θα τελειώσει, και ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να αυξηθούν στο επόμενο έτος.

“Πιστεύουμε ακράδαντα, και είμαι σίγουρη, ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022”, είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να αποφασίσει για το μέλλον των μέτρων τόνωσης στις 16 Δεκεμβρίου, όπου και θα παρουσιαστούν επίσης οι νέες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Πηγή: sofokleousin.gr