Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε πως ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί τεράστια πρόκληση για όλους, συμπληρώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν διευρυνθεί και ενταθεί, με τις τιμές σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες να αυξάνονται. 

Η ίδια τόνισε ότι σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό. Νωρίτερα, η ΕΚΤ γνωστοποίησε πως περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,8% το 2022 και θα πέσει αργότερα στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024, πάνω από τις προβλέψεις Μαρτίου.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια αποτελούν «βαρίδι» για την ανάπτυξη, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,8% το 2022, στο 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024, κάτω από τις εκτιμήσεις το Μαρτίου.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τεράστιο καθοδικό ρίσκο για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και συμπλήρωσε πως η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να διασφαλίσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, είπε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα ή νέα εργαλεία για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός στις υφιστάμενες νομισματικές συνθήκες. 

Πηγή: sofokleousin.gr