Στις επιπτώσεις της πανδημίας από τις μεταλλάξεις και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ίδια τόνισε πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης προχωρά με θετικούς ρυθμούς, η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πριν την πανδημία μέχρι το τέλος του 2021, συμπληρώνοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να καθυστερήσει την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομίας

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, είπε ότι βραχυπρόθεσμα φαίνεται πως ο αυξάνεται πάνω από το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, αλλά μεσομακροπρόθεσμα δείχνει πως κινείται κάτω από το στόχο. 

«Έχουμε ακόμα λίγο δρόμο να διανύσουμε μέχρι να εξαφανιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία», σημείωσε η Λαγκάρντ, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη της οικονομίας εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και τα προγράμματα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Η Λαγκάρντ γνωστοποίησε πως η ΕΚΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα:

  • Το 2021, στο 5%, από 4,6% στην εκτίμηση του Ιουνίου.
  • Το 2022 στο 4,6%, από 4,7%.
  • Το 2023, στο 2,1%, ίδιο με την προηγούμενη εκτίμηση.

Για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέψει ανάπτυξη για φέτος και για τα επόμενα χρόνια:

  • Στο 2,2% το 2021 από 1,9% της εκτίμησης Ιουνίου.
  • Στο 1,7% το 2022  από 1,5%.
  • Στο 1,5% το 2023 από 1,4%.

Αναφορικά με τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η ίδια είπε πως «δεν πρόκειται για μείωση, αλλά για επανεκτίμηση των υποστηρικτικών μέτρων», συμπληρώνοντας «και το κάναμε αυτό στο πλαίσιο της αξιολόγησης μας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές αλλά και με βάση τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν ανοδικά, υπάρχει βελτίωση των μεγεθών του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον χρονικό ορίζοντα που εξετάζουμε». Το ζήτημα θα εξεταστεί και θα επανεκτιμηθεί από την ευωτράπεζα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ.

Εν συνεχεία, επισήμανε ότι η απόφαση για τη μείωση του PEPP λήφθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΚΤ. 

Για τις ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται σε σειρά χωρών της ΕΕ, τόνισε πως «παρατηρούμε την πορεία των τιμών και θα ξέρουμε εν καιρώ πόσο θα διαρκέσουν και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομία».

Πηγή: sofokleousin.gr