Σε θεσμικό φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η διαδικασία επιλογής Έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Δυόμισι μήνες μετά τη λήξη της θητείας του Λίνου Σισιλιάνου διάδοχος του δεν έχει βρεθεί, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επιστρέψει ως απαράδεκτες όλες τις λίστες υποψηφίων που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί από ελληνικής πλευράς και στις κυβερνητικές επιλογές, το Συμβούλιο διαβλέπει «ευνοιοκρατία» και «απόπειρες να παρακαμφθούν οι κανόνες». Το αποτέλεσμα είναι πολύμηνες καθυστερήσεις και παλινωδίες που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας.

Η θητεία του απερχόμενου Ελληνα δικαστή έληξε στις 18 Μαΐου. Ομως ο κ. Σισιλιάνος παραμένει αναγκαστικά στη θέση του, ώσπου να εκλεγεί ο διάδοχος του.

Η κυβέρνηση υπέβαλε μέχρι τώρα τρεις λίστες υποψηφίων – την τελευταία πριν από μία εβδομάδα. Οι δύο προηγούμενες επιστράφηκαν, επειδή περιλάμβαναν πρόσωπα που δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για την πρώτη εκφράστηκαν αντιρρήσεις και επειδή η επιλογή των υποψηφίων έγινε από επιτροπή όπου πλειοψηφούσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και όχι τα ανεξάρτητα μέλη.

Κατά τις εκτιμήσεις διπλωματών και δικαστικών, πιθανότατα θα απορριφθεί και η τρίτη – ή θα επιστραφεί για «διόρθωση και συμπλήρωση».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων που έστειλε στο Συμβούλιο της Ευρώπης η ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνει την Φωτεινή Παζαρτζή (καθηγήτρια Νομικής, αντιπρόεδρο στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), τον Ιωάννη Κτιστάκι (αναπληρωτή καθηγητή Νομικής, δικηγόρο, εξειδικευμένο σε υποθέσεις στο ΕΔΔΑ) και τον Παναγιώτη Βογιατζή (βοηθό δικαστή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Αναπληρωματικός υποψήφιος ο Βασίλειος Τζεβελέκος (αναπληρωτής καθηγητής σε αγγλικό πανεπιστήμιο)

Πηγή: sofokleousin.gr