Με 266 ψήφους «υπέρ» έναντι 22 «κατά» ψηφίσθηκε από τους 288 βουλευτές που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα και των ρηματικών διακοινώσεων σχετικά με το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο της Συμφωνίας».

Υπέρ της Κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Η Κύρωση της Σύμβασης με απόφαση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωριστούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Για τη ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία, απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές αλλαγές και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των κομμάτων

Στις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ασκούμενη εξωτερική πολιτική της χώρας μας απέναντι στις εξελίξεις, επικεντρώθηκαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα και των ρηματικών διακοινώσεων σχετικά με το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο της Συμφωνίας».

Ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος ζήτησε «την απόλυτη καταδίκη της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς αστερίσκους, συμψηφισμούς και δικαιολογίες».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ανέφερε πως οι εξελίξεις μάς καλούν να δούμε την κατάσταση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στην ευρύτερη περιοχή μας, από τα Βαλκάνια και το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και βέβαια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισε πως η Δύση ενώ θα έπρεπε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου και της αιματοχυσίας, «δυστυχώς πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση τής μιας πλευράς, του αμυνόμενου», και «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κοστίσει η εισβολή και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Ρωσία και να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη τις σχέσεις Δύσης και Ευρώπης με τη Ρωσία». Αναρωτήθηκε γιατί το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται ότι δεν θα δεχτεί στους κόλπους του άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ότι δεν θα ενταχθεί η Ουκρανία.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι από την πρώτη στιγμή «επέλεξε τον πιο επικίνδυνο δρόμο, όχι αυτόν της ειρήνης, αλλά της εμπλοκής, αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες». Πήρε, είπε, στα γρήγορα μία απόφαση επιπόλαιη με μοναδικό κριτήριο ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ένας δεδομένος, προβλέψιμος εταίρος. Χαρακτήρισε επιπόλαιη την απόφαση αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία, μια απόφαση που ελήφθη χωρίς καν τη συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών και χωρίς κάποια απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση ότι δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την απομάκρυνση των Ελλήνων ομογενών της Μαριούπολης και δεν εξάντλησε τα περιθώρια που υπήρχαν.

Υπογράμμισε πως «οι ισχυροί παίκτες στην περιοχή αλλάζουν πολιτικές και προτεραιότητες. Οι χώρες όλης της περιοχής, μηδεμιάς εξαιρουμένης, αντισταθμίζουν τις σχέσεις και τις δικές τους προτεραιότητες». Προσέθεσε πως στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, «Χρειάζεται σχεδιασμό, πολυδιάστατη, ενεργητική, διεκδικητική εξωτερική πολιτική και περισσότερη διαβούλευση». Αντιθέτως, η κυβέρνηση «επέλεξε εν μία νυκτί να αλλάξει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής με την αποστολή στρατιωτικής μονάδας στη Σαουδική Αραβία και να εμπλακούμε σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς άλλων στο Σαχέλ της Αφρικής, κοντά στις ακτές του Ατλαντικού, έξω από το πλαίσιο διεθνών οργανισμών». Για την κυβέρνηση είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι προφανές ότι έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος η επικοινωνία από την ουσία για αυτό και φλυαρεί περί δήθεν απομόνωση της Τουρκίας που όμως δεν συμβαίνει». Ζήτησε «η χώρα να διαβουλευτεί, να σταθμίσει, να σχεδιάσει εκ νέου τις σχέσεις, τις συμμαχίες, τις συνεργασίες στην περιοχή και διεθνώς»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «παράνομη εισβολή και κατοχή που απαιτεί την έμπρακτη καταδίκη μας και η Ελλάδα είναι σε ένα καλό δρόμο». Χαρακτήρισε θετικό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ανάμεσα στις 38 χώρες που υπέγραψαν το αίτημα παραπομπής της Ρωσίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Εκτίμησε πως «είμαστε όχι στο τέλος αυτής της κρίσης, αλλά ούτε και στην αρχή της. Στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων ενδεχομένως σε λίγο καιρό να έχουμε τέλος, αλλά μέχρι να ξαναγυρίσουμε στη νέα κανονικότητα, γιατί η παλιά είναι ξεχασμένη, θα απαιτηθεί χρόνος και έχουμε μπροστά μας δρόμο». Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ανέφερε πως «καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι», «να επενδύουμε σε ένα ειρηνικότερο περιβάλλον, αλλά δεν είμαστε και αφελείς».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης ανέφερε πως «η Ουκρανία είναι κοντά. Ακούγονται οι καμπάνες που χτυπάνε και αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους», σημειώνοντας πως η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης «προσδοκά οφέλη από την αναβάθμιση του ρόλου της στα σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ» και «επιδεικνύει παράλληλα τη χρησιμότητά της ως “προτιμώμενου εταίρου”, στα σχέδια ανάσχεσης ανταγωνιστριών δυνάμεων, κυρίως της Κίνας και της Ρωσίας». Είπε ότι το ΚΚΕ καταψήφισε τη Συμφωνία με τα ΗΑΕ γιατί «αυτή εντάσσεται στη δρομολόγηση των εξελίξεων βάζοντας την Ελλάδα όμως όλο και πιο μέσα “στο στόμα του λύκου” των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Μ. Ανατολή, Περσικό και στην “αναβάθμιση” της αστικής τάξης, μέσα από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις». Τόνισε πως αυτή την ώρα, «ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή απέναντι στο Ιράν, όπως και στην επιρροή Κίνας και Ρωσίας ξετυλίγεται, οξύνοντας ακόμη παραπάνω τους ανταγωνισμούς και η Ελλάδα με την εν λόγω Συμφωνία δεσμεύεται να συμβάλει στρατιωτικά, ακόμα και να πολεμήσει στο πλευρό των Εμιράτων, όπως προφανώς και των συμμάχων τους στην περιοχή, σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής». Είναι, είπε, “ηλίου φαεινότερον” ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν υπογράφει συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απλά για να αναζητήσει στρατιωτικό “αντίβαρο” στην επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά ήδη, ο αμερικανοΝΑΤΟικός άξονας, επικαιροποιώντας τα συμφέροντά του, επέβαλε την προσέγγιση Τουρκίας και ΗΑΕ»

O ειδικός αγορητής από την Ελληνική Λύση Κωνσταντίνος Χήτας υπερψήφισε τη Συμφωνία με επιφυλάξεις σχετικά με την τήρηση της αμοιβαιότητας από τα ΗΑΕ καθώς όπως είπε έχουν υπογράψει ταυτόχρονα συμφωνίες με την Τουρκία και οι σχέσεις των δύο χωρών παρουσιάζουν μια οβιδιακή μετάλλαξη. Επισήμανε πάντως πως «η χώρα μας σαφώς και ωφελείται με τη σύναψη οποιασδήποτε συνεργασίας με τρίτη χώρα που βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσογείου είτε στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά αν αυτή η χώρα αποτελεί μια οικονομικά αναπτυγμένη χώρα, η οποία πέρα από τη σύναψη αμυντικών συμφωνιών μπορεί στο μέλλον να συζητήσει και να συνάψει και εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες με τη χώρα μας» για αυτό και το κόμμα του την ψηφίζει.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα ανέφερε πως «η Ευρώπη ζει άλλον έναν πραγματικό πόλεμο, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ισορροπίες στο τρίπτυχο ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία φαίνεται πως αλλάζουν ριζικά και μπαίνουν σε νέα ιστορική φάση». «Έχουμε έναν πόλεμο στα όρια του ΝΑΤΟ» και «η Ελλάδα λειτουργεί -και λόγω θέσης και λόγω βάσεων- σαν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης». Είχαμε, μάλιστα ήδη και άμεση εμπλοκή, με την αποστολή πολεμικού υλικού προς το ένα από τα εμπόλεμα μέρη. Σημείωσε πως «η ΕΕ σύρεται ξανά πίσω από τις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι οδηγούνται σε βαρύτατη ύφεση και, μάλλον αναπόφευκτα, σε στασιμοπληθωρισμό και η χώρα μας καλείται να πληρώσει το βαρύτατο τίμημα των αστόχαστων πρωθυπουργικών επιλογών αυτή τη φορά άμεσα, στην ενέργεια». Τόνισε πως «η εθνική μας στρατηγική “έχει πάει περίπατο” και η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από προσωπικές αντιλήψεις». Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «εφαρμόζει το διαχρονικό δόγμα τού πάντα δεδομένου και πρόθυμου συμμάχου, που ενεργεί με αχρείαστο ζήλο, για να επιδείξει την προσκόλλησή του στους λεγόμενους “ισχυρούς συμμάχους”». Υποστήριξε πως «οι ΗΠΑ είναι εκείνες που υψώνουν τους τόνους και εκείνοι που καλούνται να καταβάλουν το κύριο τίμημα είναι οι Ευρωπαίοι» και «το όφελος θα ανήκει και πάλι στην ολιγαρχία εξωτερικού και εσωτερικού». Προειδοποίησε μάλιστα η βουλευτής του ΜέΡΑ25 ότι «προσεγγίζουμε επικίνδυνα τη ναζιστική πρακτική», «υψώνοντας τείχη μισαλλοδοξίας» με μποϋκοτάζ σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όταν «στην βαρβαρότητα του πολέμου, ο πολιτισμός είναι το αντίπαλο δέος»! Τέλος επισήμανε ότι «μέσα στην ΕΕ, οι ισορροπίες ανατρέπονται ριζικά, με τον υπερεξοπλισμό της Γερμανίας. Η Γερμανία ακολουθεί μεθοδικά αναθεωρητική πολιτική ως προς τις συνέπειες των δύο παγκοσμίων πολέμων. Και σήμερα, πια, απροκάλυπτα. Το Παρίσι παρακολουθεί, μάλλον αμήχανα, τις εξελίξεις. Το Λονδίνο, ούτως ή άλλως, έκανε την επιλογή του Brexit, για να αποδεσμευθεί από τη γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ» ενώ για την παραπομπή της ρωσικής ηγεσίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρουσε τον κίνδυνο «της ενδεχόμενης ανατροπής των σχέσεων ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Δένδιας: Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αρχών – Δεν ασκούμε πολιτική σε αντιδιαστολή με την Τουρκία

«Πρόκειται για μια μαύρη ώρα» ανέφερε σχετικά με «τη σκιά που ρίχνει στην Ευρώπη η σύρραξη στην Ουκρανία» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα και των ρηματικών διακοινώσεων σχετικά με το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο της Συμφωνίας».

Ενημερώνοντας για την επιστροφή του γενικού πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη από την Μαριούπολη, ο υπουργός εκτίμησε πως μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει περάσει σε έδαφος της ΕΕ, καθώς αν και χθες ήταν καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζα, σήμερα η πόλη βομβαρδίστηκε και χρειάσθηκε να τροποποιηθεί η διαδρομή τους.

Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσαν βουλευτές τής αντιπολίτευσης για το «εάν η χώρα μας προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες για τους ομογενείς» ανέφερε ότι «είχαμε προειδοποιήσει και τους Έλληνες υπηκόους και την ομογένεια» και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ που έγιναν στις 11, 14 και 24 Φεβρουαρίου που «ζητούσαμε να φύγουν από την χώρα», ενώ υπενθύμισε πως και ο ίδιος επισκέφθηκε τόσο τη Μαριούπολη όσο και τη Μόσχα. Σημείωσε ότι «μέχρι τώρα, έχουμε οργανώσει πέντε επιχειρήσεις εκκενώσεων και ελπίζουμε να καταφέρουμε και μια έκτη» και προσέθεσε πως «είναι μια τραγική στιγμή και το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι είναι να έχουμε απόλυτη σοβαρότητα».

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου ότι πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων, που η ιδιοκτησία του έχει σχέση και με ΜΜΕ, φόρτωσε καύσιμα από λιμάνι της Ρωσίας, ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγής ενέργειας στις κυρώσεις μας και δεν είναι αυτή η κυβέρνηση αυτή που θα καταστήσει τον ελληνικό εφοπλισμό ως απολογούμενο».

Επισήμανε πως οι βασικές αρχές με τις οποίες κινείται η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι το ανθρωπιστικό δίκαιο, το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας, η συμμόρφωση προς τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Απαντώντας σε αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα ασκεί μια ευρύτερη πολιτική, «όχι εκτός των αρχών της» και επισήμανε πως οι ανάγκες της χώρας σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης μεταβάλλονται, όπως έχουν αλλάξει και οι ιστορικοί μας συνομιλητές και δεν μπορεί να μείνει «εκεί που ήταν τη δεκαετία του ΄80» γιατί «αυτό θα αποτελούσε μέγα στροθοκαμηλισμός.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε ότι η Ελλάδα δεν ασκεί μια πολιτική σε αντιδιαστολή με την Τουρκία. «Έχουμε μια αυτοτελή πολιτική με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, με τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τις δικές μας αρχές, όπου βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας απολύτως την τουρκική απειλή αλλά δεν προσδιοριζόμαστε από αυτήν. Δεν ασκούμε μια αντι- τουρκική πολιτική» επισήμανε. Σημείωσε δε, ότι «όλοι ευχόμαστε να έρθει η στιγμή που η Τουρκία θα μπορούσε να φύγει από τις παράλογες αξιώσεις της, να επιλυθούν οι διαφορές και να ζήσουμε μαζί», γεγονός που «θα δημιουργούσε μια τρομακτική δυναμική ασφάλειας και σταθερότητας από μια τέτοια συνεννόηση», ωστόσο εκτίμησε «αυτό δεν είναι εύκολο να το δούμε κατά την διάρκεια της ζωής μας».

Σχετικά με τη Συμφωνία με τα ΗΑΕ, είπε ότι δεν είναι αυτονόητη μια συνεργασία με μια χώρα που είναι ισχυρή και «δεν υπογράφονται κάθε ημέρα τέτοιες αμυντικές συμφωνίες». Και επισημαίνοντας πως «δεν το συσχετίζω με την Τουρκία», ζήτησε από τους βουλευτές τής αντιπολίτευσης που έχουν επιφυλάξεις κατά πόσο τα ΗΕΑ θα συνδράμουν αμυντικά την Ελλάδα σε μια εμπλοκή με την Τουρκία, να παρατηρήσουν ότι «κατά την διάρκεια της μεγάλης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο τέσσερα F-16 Blook 60, με 130 άτομα προσωπικό, ήταν στο αεροδρόμιο των Χανίων» και προέτρεψε «μην πέφτετε στον πειρασμό να θεωρείτε πως ότι κάνει η χώρα είναι υπό τον φακό ενός οιωνοί αντι-τουρκισμού, γιατί δεν χρειάζεται».

Επισήμανε δε πως «δεν είμαστε αντίθετοι, οι φίλοι και σύμμαχοί μας να συνομιλούν με την Τουρκία, να συνάπτουν συμφωνίες, διότι έτσι η Τουρκία ακούει αυτά που πρέπει να ακούσει. Και εάν η Τουρκία στρέψει και έρθει στην παράταξη των χωρών που αποδέχονται το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ, που δεν απειλούν άλλα κράτη με χρήση βίας, τόσο το καλύτερο για την Τουρκία και για όλους μας».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι μια πολιτική επάλληλων κύκλων και σε αυτό τον δεύτερο κύκλο συμπεριλαμβάνονται οι χώρες της Αφρικής και της ευρύτερης αυτής περιοχής. «Ποτέ», τόνισε ο κ. Δένδιας, «δεν είχαμε τις σχέσεις που έχουμε τώρα με την Αίγυπτο, με την Σαουδική Αραβία- και αυτά δεν είναι αδιάφορα, αλλά δεν σημαίνουν και ότι αποδεχόμαστε το σύνολο του νομικού πλαισίου αυτών των χωρών».

Προανήγγειλε πως η εξωτερική μας πολιτική θα επεκταθεί και πέραν της Ινδίας, «στις αρχιπελαγικές χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς για την UNCLOS, στην Αφρική που ήδη έχω επισκεφθεί 6 φορές».

Ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως «οφείλουμε να συνομολογήσουμε την ανάγκη μιας νέας συνολικής αρχιτεκτονικής», «δεν μπορούμε να μείνουμε περιορισμένοι στο στενό μας γεωγραφικό χώρο του νότιου τμήματος της Βαλκανικής χερσονήσου. Πρέπει να αναπτυχθούμε» και παρατήρησε πως «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πρόκληση για την Ελλάδα, όχι στενού συμφέροντος, αλλά ενός ευρύτερου ερωτήματος ασφάλειας». Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην χώρα μας, είπε ο κ. Δένδιας, «να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας χωρίς κόμπλεξ μικρο-μεγαλισμού, χωρίς να παριστάνουμε κάτι που δεν είμαστε, χωρίς να οραματιζόμαστε γεωπολιτικές επεκτάσεις, αλλά προασπίζοντας τα συμφέροντα και τις αρχές και τα οικονομικά μας συμφέροντα».

Σχολιάζοντας την ευρύτερη υπερψήφιση της Συμφωνίας με τα ΗΕΑ, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως δείχνει ότι έχουμε περάσει σε ένα στάδιο εθνικής ωριμότητας, σημειώνοντας πως «οι μεγάλοι εθνικοί διχασμοί στη χώρα μας έγιναν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον λαό και την πατρίδα ότι μπορούμε να βλέπουμε τις μεγάλες προκλήσεις τού παρόντος και του μέλλοντος μαζί και να ομονοούμε δημιουργώντας ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και να πηγαίνουμε μπροστά».

Βούτσης: Η κυβέρνηση αλλάζει επικίνδυνα το δόγμα και την στρατηγική της εξωτερικής μας πολιτικής

Τις προσωπικές του επιφυλάξεις για τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εάν και ξεκαθάρισε πως θα την ψηφίσει ακολουθώντας την στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε παρέμβασή του ο Νίκος Βούτσης ανέφερε πως «η εξωτερική μας πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες κινείτο μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο ενισχύθηκε και στηρίχθηκε ιδιαίτερα και από τις κυβερνήσεις με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και είναι η αρχιτεκτονική μιας πολυδιάστατης εξωτερικής ενεργητικής πολιτικής, να είμαστε χώρα σταθερότητας, ειρήνης, με αδιαπραγμάτευτη την εδαφική κυριαρχία και την εθνική μας ανεξαρτησία, με όπλο τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, μια ενεργητική πολιτική και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε όμως ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική και νέο δόγμα στρατηγικής που είναι το «ανήκομεν εις τη Σύση ως προκεχωρημένο φυλάκιό της». «Ασκεί την διπλωματία των υπερεξοπλισμών, πέραν της ανάγκης επαρκούς άμυνας της χώρας και μια εξωτερική πολιτική με παρεμβάσεις και δεσμεύσεις πέραν της περιοχής μας, όπως στο Σαχέλ, τους Patriot στη Σαουδική Αραβία, την σύμβαση με το Ισραήλ για την Καλαμάτα».

Σχετικά με την Ουκρανία επέκρινε την αποστολή οπλισμού, λέγοντας πως αυτό αποτελεί «μεγάλη επικινδυνότητα για ευθεία εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις».

Αντιτάχθηκε στις συμφωνίες με τις ΗΠΑ για βάσεις επ’ αορίστου χρόνου, λέγοντας πως αυτό αφίσταται από την πολιτική που ασκούσαν όλες οι κυβερνήσεις μετά τη Μεταπολίτευση.

Για δε, την αμοιβαιότητα στην άμυνα που προβλέπει η συνεργασίας με τα ΗΑΕ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε πως αυτή «αποτελεί ένα βήμα παραπέρα εμπλοκής της χώρας μας, όχι μόνο αχρείαστο, αλλά πολύ προβληματικό».

Βελόπουλος: Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να γίνει επειγόντως ο αγωγός EAST MED

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στις διεθνείς εξελίξεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

«Στα διεθνή συμφέροντα δεν υπάρχουν φιλίες αλλά μόνο συμφέροντα. Εξαπατάται όποιος πιστεύει ότι κάποιοι είναι φίλοι μας και θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τα συμφέροντά τους. Οι Αμερικανοί όταν ξεκίνησε η επίθεση στην Ουκρανία, έβαλαν τον πρέσβη τους στην Άγκυρα να κάνει tweet με το οποίο καλούσε τις εταιρείες που φεύγουν από τη Ρωσία, να πάνε τη βάση τους στην Τουρκία. Οι φίλοι σας οι Αμερικανοί. Δεν τους είπαν να έρθουν την Ελλάδα. Όταν μιλάτε για Δύση, τι εννοείτε;» διερωτήθηκε ο κ. Βελόπουλος και πρσέθεσε:

«Η σημερινή Δύση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία, ούτε με τον χριστιανισμό. Είναι σκοταδιστική και το μόνο που θέλει είναι να επιβληθεί σε άλλες χώρες. Δεν έχει καμία σχέση με τον Διαφωτισμό και με τη Γαλλική Επανάσταση. Χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει Δύση. Εμείς είμαστε ο πολιτισμός της Δύσης. Και δεν καταλαβαίνω το σύμπλεγμα που σας διακατέχει και επαναλαμβάνετε συνεχώς ότι είστε Δυτικοί. Πρώτα απ’ όλα είμαστε Έλληνες.

Λατρεύω την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ. Θα μπορούσαμε κι εμείς να παίξουμε αυτό το ρόλο. Έχουμε εδώ δύο ομόδοξες χώρες που επιτίθεται η μία στην άλλη. Και θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να καλέσει εδώ τους ηγέτες των δυο χωρών και εμείς να έχουμε τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Και αυτό θα το κάνατε για την προάσπιση των δικών μας συμφερόντων. Αλλά αντί γι’ αυτό προτιμάτε να αφήσετε να λύσουν οι άλλοι το πρόβλημα».

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε τέλος στο ενεργειακό.

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για διοξείδιο του άνθρακα όταν Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, ευθύνονται για το 78% των ρύπων του πλανήτη. Το LNG που κάνετε, τη συμφωνία με τους Αμερικανούς, το γνωρίζετε ότι εκλύει τριπλάσιες τιμές ρύπων; […] Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να γίνει επειγόντως ο αγωγός EAST MED. Πρέπει τώρα να τρέξουμε και να πιέσουμε για να γίνει, γιατί μας απεξαρτά από τη Ρωσία. Δεν θα περιμένουμε τη Ρωσία να μας πουλήσει φυσικό αέριο. Και επιτέλους, σταματήστε το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Το νικέλιο έφθασε τα 100.000 δολάρια», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε:

«Έρχεται επισιτιστική κρίση. Και επιμένω όχι μόνο λόγω της ακρίβειας, αλλά γιατί όλοι γνωρίζετε ότι οι αγρότες έχουν πρόβλημα παραγωγής. Έχουμε 100% αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε μόνο εισαγωγές και δεν παράγουμε. Ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώσει. Η Ρωσία χθες είπε ότι σταματούν οι εξαγωγές σίτου, δημητριακών, ζάχαρης και λιπασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ψωμί. Δεν θα έχουμε λιπάσματα. Το ψωμί θα φθάσει στα πέντε ευρώ. Κλείσατε τα εργοστάσια λιπασμάτων και ζάχαρης και είμαστε τώρα όμηροι της Ρωσίας. Εδώ και τέσσερα δεκαετίες φτωχύνατε την Ελλάδα. Έρχεται πείνα. Και δείτε τι θα κάνετε πριν να είναι αργά».

Πηγή: sofokleousin.gr