Μείζον πολιτικό ζήτημα αλλά και προβλήματα δημοσιονομικής  διαχείρισης δημιουργεί στην Κύπρο η καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021 από τη Βουλή – η πρώτη στην 60χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με 24 ψήφους υπέρ και 29 κατά, ο προϋπολογισμός δεν έλαβε την απαραίτητη συναίνεση και πλέον η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά ιδιαίτερη κατάσταση.

Υπέρ του προϋπολογισμού, ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (18), του Κινήματος Αλληλεγγύη (2), της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (2) και του ΕΛΑΜ (2).

Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (16), του ΔΗΚΟ (6), της ΕΔΕΚ (3), της Συμμαχίας Πολιτών (1), των Οικολόγων (2) και η ανεξάρτητη βουλευτής ‘Αννα Θεολόγου.

Ωσπου η κυβέρνηση να καταρτίσει νέο Προϋπολογισμό που θα υπερψηφισθεί από τη Βουλή, οι κρατικές δαπάνες θα διενεργούνται βάσει του τρέχοντος, επιμερισμένες σε δωδεκατημόρια – δηλαδή  ανά μήνα.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με τα κόμματα ώστε να καταθέσει εντός Ιανουαρίου νέο προϋπολογισμό.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη θλίψη του, ενώ εκτόξευσε βολές προς το Δημοκρατικό Κόμμα που δεν στήριξε τον προϋπολογισμό.

Η γραπτή  δήλωση του κ. Αναστασιάδη:

Αναφερόμενος στη σημερινή καταψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2021, εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και απογοήτευση, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Εκείνο που θα καταγραφεί στην 60χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η για πρώτη φορά, για λόγους μάλιστα ξένους προς την φιλοσοφία του Προϋπολογισμού, καταψήφιση του.

Κατανοώ απόλυτα και σέβομαι τις θέσεις των κομμάτων, που είτε ως αποτέλεσμα διαφορετικής οικονομικής θεώρησης, ή επί μέρους απόψεων που αφορούν τομείς πολιτικής, τήρησαν αρνητική στάση στην έγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού.

Εκείνο όμως που δεν κατανοώ είναι την αρνητική ψήφο του Δημοκρατικού Κόμματος, που επιχειρεί εκβιαστικά να υποκαταστήσει την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και να εξουδετερώσει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς.

Η σημερινή συμπεριφορά του Δημοκρατικού Κόμματος, ούτε τον προφασιζόμενο στόχο εξυπηρετεί, ούτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα μίας κοινωνίας, που κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που σήμερα βιώνουμε, έχει την απόλυτη ανάγκη στήριξης της Πολιτείας.

Η μη ψήφιση του Προϋπολογισμού, δεν είναι την κυβέρνηση που τιμωρεί, είναι τις επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, όσους λόγω των οδυνηρών μέτρων κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, τις ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τους χαμηλοσυνταξιούχους .

Τιμωρούν όσους έχουν ανάγκη ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας, τιμωρούν όσους αναμένουν με αγωνία τον εμβολιασμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε τον δημιουργικό διάλογο με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις προκειμένου το συντομότερο να πετύχουμε την ψήφιση του Προϋπολογισμούς.

Πηγή: sofokleousin.gr