Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σήμερα σε πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου στην Μαύρη Θάλασσα που ανήκουν σε πετρελαϊκή εταιρεία της Κριμαίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της προσαρτηθείσας χερσονήσου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν.

«Σήμερα το πρωί ο εχθρός επιτέθηκε στις πλατφόρμες γεώτρησης της Tchernomorneftegaz. Είμαι σε επαφή με τους συναδέλφους μας στο υπουργείο Άμυνας και (τη ρωσική υπηρεσία Πληροφοριών) FSB, προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους», ανέφερε στο Telegram ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος διορίστηκε από τη Μόσχα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.

Αξιωματούχοι της Κριμαίας δήλωσαν ότι οι εργασίες σε τρεις πλατφόρμες γεώτρησης διακόπηκαν μετά το πλήγμα, ενώ εκδηλώθηκαν πυρκαγιές.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές. Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός.

Ο Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έπληξε τις πλατφόρμες στις 08.00 (ώρα Ελλάδας) όταν πάνω σ’ αυτές βρίσκονταν 109 εργαζόμενοι.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλέον κρίσιμο ήταν το πρώτο πλήγμα αντίστοιχα στην πρώτη πλατφόρμα. Ως προς τις άλλες πλατφόρμες , με βάση τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν τραυματίες και νεκροί. 21 άτομα έχουν ήδη απομακρυνθεί» δήλωσε ο Αξιόνοφ, προσθέτοντας ότι η τροφοδοσία της Κριμαίας με φυσικό αέριο γίνεται κανονικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε άνθρωποι από τους 12 που βρίσκονταν στις πλατφόρμες έχουν σωθεί, εκ των οποίων οι 3 έχουν τραυματιστεί. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους.

Η εταιρεία Chernomorneftegaz, περιήλθε από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz στα χέρια αξιωματούχων υποστηριζόμενων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014. Η εταιρεία τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξέδρες βρίσκονται στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, 71 χιλιόμετρα από την Οδησσό, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο την Όλγα Κοβιτίντι, γερουσιαστή που εκπροσωπεί την Κριμαία στην Άνω Βουλή της Ρωσίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις δηλώσεις Ουκρανών στρατιωτικών που λένε ότι θα ήθελαν να στοχεύσουν τις υποδομές της Κριμαίας -όπως η γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία- στο πλαίσιο μιας ουκρανικής αντεπίθεσης στον νότο.

Η εταιρεία Tchernomorneftegaz εκμεταλλεύεται πολλά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, στα ανοικτά της Κριμαίας.

Πρόκειται για το πρώτο πλήγμα εναντίον εξωχώριων υποδομών γεώτρησης στην Κριμαία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: sofokleousin.gr