Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Αντρέι Τουρτσάκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα.

«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε ο Τουρτσάκ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ενώ η προσοχή αναλυτών και πολιτικών στρέφεται στις 9 Μαΐου και την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την «Ημέρας της Νίκης» για την ήττα των Ναζί στο Β` Παγκόσμιο πόλεμο- καθώς θεωρείται ότι είναι πιθανό εκείνη την ημέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία προχωρώντας σε γενική επιστράτευση- οι ρωσικές επιχειρήσεις στο πεδίο χαρακτηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από μία «αναιμική» κίνηση στα μέτωπα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Αν και περιόρισε τα μέτωπα των συγκρούσεων κατά τη δεύτερη φάση του πολέμου- και μετά την αποτυχημένη επιχείρηση κατάληψης του Κιέβου- η Ρωσία δεν κατάφερε να προωθηθεί γρήγορα στο πεδίο κατακτώντας τους στόχους που είχε θέσει. Ποιοι είναι αυτοί; Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ολέκσι Αρεστοβιτς, ο αναθεωρημένος στόχος του Πούτιν είναι η πλήρης κατάληψη των ανατολικών επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και της νότιας επαρχίας της Χερσώνας.

Παράλληλα η αλλαγή στον τόνο που χρησιμοποιείται στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, με τη μετατόπιση από τον χαρακτηρισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως μια περιορισμένη, περιφερειακή «ειδική επιχείρηση» στην υιοθέτηση ενός αφηγήματος που κάνει λόγο για αγώνα εθνικής επιβίωσης ενάντια στη Δύση, υποδηλώνει ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μια μεγαλύτερη σε διάρκεια μάχη, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τη δεύτερη φάση του πολέμου να διαρκεί έως το καλοκαίρι.

Πηγή: sofokleousin.gr